StoryEditor
čistka ili ...

Sjeverna Koreja naglo smijenila jednog od najmoćnijih ljudi u zemlji

Piše hina  /  02.01.2023., 15:56h

Sjeverna Koreja smijenila je Pak Jong-chona, drugog najmoćnijeg vojnog dužnosnika nakon predsjednika i vrhovnog zapovjednika Kim Jong-una, objavili su državni mediji.

Paka, potpredsjednika Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije i tajnika partijskog centralnog komiteta, zamijenio je Ri Yong-gil.

Odluka je donesena na prošlotjednom godišnjem zasjedanju komiteta, prenijela je službena novinska agencija KCNA. Razlog za njegovu smjenu nije naveden, no Pjongjang redovito na kraju godine uvodi promjene u svoje vodstvo i objavljuje smjene dužnosnika i važnije političke odluke.

Centralna vojna komisija, kojoj je na čelu Kim, smatra se najmoćnijim tijelom za odlučivanje o oružanim snagama koje je i iznad ministarstva obrane.

Pakova smjena dolazi u trenutku kada se Kim, u okviru najavljene obrambene strategije, odlučio na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i povećanje nuklearnog arsenala kako bi se suprotstavio SAD-u i Južnoj Koreji.

Pak je brzo napredovao u vojnoj hijerarhiji od topničkog zapovjednika s jednom zvjezdicom 2015. do generala s četiri zvjezdice 2020. Pripisuju mu se zasluge za razvoj tehnologije za projektile srednjeg dometa.

Dnevnik.ba

03. listopad 2023 16:13