StoryEditor
reakcija na vježbe

Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil

Piše hina  /  18.02.2023., 17:12h

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru u blizini svoje istočne obale u subotu, objavilo je južnokorejsko vojno zapovjedništvo, nakon što je Pjongjang upozorio da će snažno odgovoriti na predstojeće američko-južnokorejske vojne vježbe.

Japanska obalna straža je također rekla da je Sjeverna Koreja lansirala nešto što bi mogla biti balistička raketa. Južnokorejska vojska objavila je da je riječ o projektilu dugog dometa ispaljenog s lokacije nedaleko od Pjongjanga. 

Do lansiranja je došlo nakon što je Sjeverna Koreja u petak zaprijetila "neviđeno čvrstim, snažnim" odgovorom dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za svoje zajedničke godišnje vojne vježbe u sklopu napora da odvrate sve veće nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje.

Savezničke nuklearne strateške vježbe predviđene su za srijedu u Pentagonu i u njima će sudjelovati viši kreatori obrambenih politika iz obje države, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane. Dvije zemlje namjeravaju također održati širok raspon zajedničkih terenskih vježbi, uključujući vježbe gađanja, u narednim tjednima i mjesecima.

Otprilike 28.500 američkih vojnika je raspoređeno u Južnoj Koreji kao nasljeđe Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, u kojem je sudjelovao SAD, i koji je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom zbog čega su sukobljene strane tehničke i dalje u ratu.

Sjeverna Koreja, koja posjeduje nuklearno oružje, lansirala je prošle godine najveći broj raketa dosad, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle pogoditi bilo koje mjesto u SAD-u, a nastavlja pripreme za svoje prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017.

Pjongjang je možda stvorio vojnu jedinicu, čija je zadaća upravljati novim interkontinentalnim balističkim projektilima, u skladu s nedavnim restrukturiranjem vojske, na što upućuju snimke državnih medija koje prikazuju vojnu paradu održanu 9. veljače.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:12