StoryEditor

Sjeverna Koreja izvrijeđala Trumpa i nazvala ga senilnim starcem

Piše D  /  09.12.2019., 12:12h

Visoki sjevernokorejski službenik, bivši nuklearni pregovarač Kim Yong Chol, izjavio je da njegova zemlja neće popustiti pod američkim pritiskom jer nema što izgubiti, i optužio je Trumpovu administraciju da pokušava kupiti vrijeme uoči roka do kraja godine koji je postavio Kim Washingtonu za spašavanje nuklearnih pregovora.

Pregovori su ušli u krizu nakon što je summit u veljači između Trumpa i Kim Jong Una u Vijetnamu završen propašću kada je američka strana odbila sjevernokorejski zahtjev za značajnim ublažavanjem sankcija u zamjenu za djelomičnu predaju njenih nuklearnih kapaciteta.

Kim je kazao da će Sjeverna Koreja tražiti „novi put“ ako SAD održe sankcije i pritisak, i dao je rok Trumpovoj administraciji da ponudi obostrano prihvatljive odredbe sporazuma.

Kim Yong Chol izjavio je kako Trumpovi tweetovi očigledno pokazuju da je on “iziritirani starac  koga je izdalo strpljenje“.

- On (Trump) je tako nepromišljeni i podmukli starac i mi ne možemo da ga nazovemo drugačije nego senilnim – izjavio je Kim Yong Chol, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:09