StoryEditor
TESTIRANJE ORUŽJA

Sjeverna Koreja ispalila nedavno proizvedenu protuzračnu raketu

Piše Hina  /  01.10.2021., 07:40h
Pjongjang je ovog tjedna izvijestio o testiranju rakete nadzvučne brzine što je, ako se informacija potvrdi, velik tehnološki iskorak jer raketa leti pet puta brže od zvuka.

Sjeverna Koreja je u četvrtak uspješno ispitala "nedavno proizvedenu" protuzračnu raketu, priopćila je u petak službena agencija KCNA.

"Demokratska Narodna Republika Koreja 30. rujna je pokusno ispalila protuzračnu raketu koju je nedavno proizvela", objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

"Izvanredne borbene značajke" rakete "ispitane su uz uvođenje novih ključnih tehnologija", dodaje agencija.

Ovaj pokus dolazi nakon niza lansiranja oružja. Pjongjang je ovog tjedna izvijestio o testiranju rakete nadzvučne brzine što je, ako se informacija potvrdi, velik tehnološki iskorak jer raketa leti pet puta brže od zvuka.

Ovi pokusi su zaprepastili međunarodnu zajednicu, a Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija pozvale su na održavanje izvanredne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti.

Sjevernokorejski programi nuklearnog oružja i balističkih raketa zabranjeni su rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti i predmet su niza međunarodnih sankcija.

Od dolaska na vlast Kim Jong-una, vojni programi su napredovali, a Pjongjang ih je opravdavao potrebom obrane od eventualne američke invazije.

No američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u četvrtak da Sjeverna Koreja potiče "nestabilnost i nesigurnost".

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 20:10