StoryEditor
tvrdi južna koreja

Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu nakon što je Biden završio putovanje u Aziji

Piše fena  /  25.05.2022., 09:27h

Sjeverna Koreja testirala je danas interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i druga oružja manjeg dometa koja je ispalila u more, tvrdi Južna Koreja.

To se dogodilo nekoliko sati nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden završio putovanje u Aziju gdje je ponovno potvrdio američku posvećenost obrani saveznika suočenih s nuklearnom prijetnjom Sjeverne Koreje.

Ako se te tvrdnje pokažu istinitim, bit će to prvo lansiranje ICBM-a Sjeverne Koreje u otprilike dva mjeseca usred zaustavljene nuklearne diplomacije sa Sjedinjenim Državama.

Prekidajući svoj moratorij iz 2018. godine na dalekometna lansiranja, Sjeverna Koreja je u ožujku tvrdila da je probno lansirala svoju raketu najdužeg dometa u okviru razvoja funkcionalnih raketa s nuklearnim oružjem koje mogu doseći SAD.

Lansiranja su se dogodila kada je Sjeverna Koreja iznijela tvrdnju da pandemija koronavirusa slabi, piše AP.

Nakon hitnog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, južnokorejska vlada je rekla da je Sjeverna Koreja ispalila sumnjivu ICBM i dvije balističke rakete kratkog dometa.

- Kontinuirane provokacije Sjeverne Koreje mogu rezultirati samo jačim i bržim Južna Koreja-SAD kombiniranim odvraćanjem i  može samo produbiti međunarodnu izolaciju Sjeverne Koreje - stoji u priopćenju južnokorejske vlade.

- Vlada (Južne Koreje) održava stalnu spremnost da snažno i učinkovito odgovori na bilo koju vrstu sjevernokorejskih provokacija - rečeno je.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:41