StoryEditor
sazvana sjednica vijeća za nacionalnu sigurnost

Sjeverna Koreja ispalila 10 raketa, jedna pala južno od demarkacijske crte. Južna Koreja uzvratila s tri projektila i objavila uzbunu za zračni napad

Piše HINA  /  02.11.2022., 08:28h

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila barem 10 raketa različitih tipova, a jedna je pala blizu južnokorejskih teritorijalnih voda, što je "prvi takav slučaj", istaknula je vojska Južne Koreje koja je objavila uzbunu za zračni napad na njezin otok.

"Ovo lansiranje sjevernokorejske rakete je veoma neuobičajeno i neprihvatljivo jer je prvi put pala blizu južnokorejskih teritorijalnih voda, južno od demarkacijske crte" otkad je poluotok podijeljen, rekao je novinarima Kang Shin-chul, operativni zapovjednik združenog stožera.

Južnokorejski borbeni zrakoplovi ispalili su tri projektila zrak-zemlja kao odgovor na lansiranja sjevernokorejskih projektila.

Južnokorejske vlasti su u srijedu pozvale stanovnike otoka Ulleungda, pokraj istočne obale, da se sklone u bunkere pošto je Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete kratkog dometa, rekao je Seul.

Vlasti su na državnoj televiziji objavile upozorenje zbog zračnog napada i pozvale stanovnike Ulleungda da se "evakuiraju u najbliže sklonište".

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ovog događaja koji je, ističu analitičari, jedan od "najagresivnijih i prijetećih" u novije vrijeme.

Seul i Washington trenutno provode najveću zajedničku zračnu vježbu u svojoj povijesti nazvanu "Vigilant Storm" u kojoj sudjeluju stotine borbenih zrakoplova dviju vojska.

Pak Jong-chon, sjevernokorejski zapovjednik i tajnik Radničke stranke koja obnaša vlast, rekao je da su te vježbe agresivne, navodi se u izvješću koje je u srijedu prenijelo sjevernokorejsko službeno glasilo.

"Ako Sjedinjene Države i Jug pokušaju iskoristiti svoje oružane snage protiv (Demokratske  Narodne Republike Koreje), oružane snage DNRK-a će bez odgode izvršiti svoju stratešku zadaću", poručio je Pak, prenosi državna agencija KCNA.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 02:11