StoryEditor
nuklearno oružje

Sjeverna Koreja donijela zabrinjavajući zakon, Južna Koreja čak nudi i financijsku pomoć u zamjenu za odustajanje: "Sve dok ima imperijalizma..."

Piše desk  /  09.09.2022., 07:54h

Novi potez koji, prema Kimu, status zemlje kao nuklearne sile čini "nepovratnim" i zabranjuje bilo kakve razgovore o denuklearizaciji

Sjeverna Koreja donijela je novi zakon koji joj daje pravo da u samoobrani izvede preventivni nuklearni napad, potez koji po čelniku Kim Jong Unu status zemlje kao nuklearne sile čini "nepovratnim" i zabranjuje bilo kakve razgovore o denuklearizaciji, objavili su u petak državni mediji.

Taj je čin uslijedio u vrijeme kada se, prema promatračima, Sjeverna Koreja priprema za nastavak nuklearnih pokusa prvi put od 2017., nakon što povijesni samiti s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ostalim svjetskim čelnicima 2018. nisu uvjerili Kima da napusti program razvoja nuklearnog oružja.

Vrhovna narodna skupština donijela je novi zakon u četvrtak, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

"Najveći značaj ozakonjivanja politike nuklearnog naoružanja je u tome što se povlači crta nepovratnosti koja znači da nema pogađanja oko našeg nuklearnog oružja", rekao je Kim u govoru zastupnicima.

Sjeverna Koreja se ustavom već proglasila nuklearnom zemljom, ali novi zakon ide korak dalje tako što određuje kada se to oružje može upotrijebiti - kao odgovor na napad ili da bi se zaustavila invazija. Zakon također dopušta preventivni nuklearni udar ako se detektira neposredna prijetnja napadom oružjem za masovno uništenje ili napad na "strateške ciljeve" zemlje.

Zakon također zabranjuje razmjenu nuklearnog oružja ili tehnologije s drugim zemljama, navodi agencija.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponudila je sastanak Kimu bilo kada i bilo gdje, a južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol obećao je golemi paket pomoći ako Pyongyang počne odustajati od nuklearnog arsenala.

No, Sjeverna Koreja je odbila te ponude, rekavši da SAD i njegovi saveznici nastavljaju voditi "neprijateljske politike" u obliku sankcija i vojnih vježbi.

"Sve dok na svijetu ima nuklearnog oružja, dok ima imperijalizma, dok ne prestanu vojne vježbe SAD-a i njegovih sljedbenika protiv naše države, jačanje naše nuklearne snage neće stati", istaknuo je Kim.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 01:24