StoryEditor
who

Sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice

Piše fena  /  21.12.2023., 16:46h

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da je sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice zbog nedostatka goriva, osoblja i zaliha.

Prema WHO, samo devet od 36 zdravstvenih ustanova djelomično funkcionira u kompletnoj Gazi. Svi ti objekti koncentrirani su na jugu enklave.

- Na sjeveru zapravo više nema funkcionalnih bolnica - izjavio je novinarima Richard Peeperkorn, predstavnik WHO u Gazi, putem video veze iz Jeruzalema.

- Al-Ahli (bolnica) bila je posljednja, ali je sada minimalno funkcionalna: još uvijek liječi pacijente, ali ne prima nove - kazao je.

Opisujući je kao "školjku bolnice", Peeperkorn je rekao da Al-Ahli liči na hospicij koji pruža vrlo ograničenu zdravstvenu zaštitu. Desetak članova osoblja, svi mlađi doktori i medicinske sestre, nastavljaju pružati osnovnu prvu pomoć, zbrinjavanje bolova i njegu rana uz oskudne resurse, kaže on.

- Do prije dva dana, to je bila jedina bolnica u kojoj su ranjenici mogli biti operirani na sjeveru Gaze i koja je preplavljena pacijentima kojima je potrebna hitna pomoć. Nema više operacijskih sala zbog nedostatka goriva, struje, medicinskog materijala i zdravstvenih radnika, uključujući kirurge i druge specijaliste - kazao je on.

Tijela žrtava nedavnih izraelskih napada postavljena su u dvorištu bolnice jer nisu mogla biti sigurna i i nije se mogla obaviti dostojanstvena sahrana, kaže on.

Osim bolnice Al-Ahli, sjeverna Gaza ima još samo tri minimalno funkcionalna zdravstvena objekta - bolnice Al-Shifa, Al Awda i Al Sahaba, za koje je Peeperkorn rekao da pružaju sklonište hiljadama raseljenih ljudi.

Neki pacijenti u Al-Ahliju čekali su na operacije tjednima ili ako su bili operirani, suočili su se s rizikom od zaraze nakon operacije zbog nedostatka antibiotika i drugih lijekova, dodao je.

- Svi ti pacijenti ne mogu da se kreću i moraju biti hitno prebačeni kako bi imali šansu preživjeti - rekao je on, ponavljajući poziv WHO na humanitarni prekid vatre.

- To je sada potrebno kako bi se ojačale i popunile preostale zdravstvene ustanove, pružile medicinske usluge potrebne tisućama ranjenih ljudi i onih kojima je potrebna druga neophodna njega, i, iznad svega, da se zaustavi krvoproliće i pogibije izjavio je on, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 07:28