StoryEditor

Sjećanje na poginule branitelje Bosanske Posavine

Piše D  /  04.03.2019., 02:03h

U prepunoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraćama u Bosanskoj Posavini misu zadušnicu za pripadnike prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju, predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana koncelebrirali su okolni svećenici: vlč. Ivan Tolj, fra Ilija Jerković i fra Ivan Ćurić.

U prigodnoj homiliji fra Anto je pohvalio branitelje što osnivajući Bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeće obrane nisu namjeravali osnivati borbenu brigadu, nego onu koje će braniti svoja ognjišta, prostore na kojima Hrvati žive stoljećima. Zahvalio im je što čuvaju uspomenu na svoje poginule i nestale borce i brinu za članove njihovih obitelji.

I toga je puta Posavljacima naglasio kako su kao kršćani pozvani podnositi zlo ovoga svijeta, ali i hrabro se boriti protiv zla u sebi i oko sebe. „Mi katolici kršćani nećemo nikada priznati da je rat sastavnica našega života. Hrvati u BiH nisu osnivali napadačke postrojbe ili brigade, nego su osnivali Hrvatsko vijeće obrane. Mi se branimo i želimo braniti svoja ognjišta. Danas zahvaljujemo svima onima koji su se organizirali u želji da zaštite svoje obitelji i ognjišta“, ustvrdio je fra Anto.

Posvijestivši da na grbu njihove udruge uz ostalo stoji i znak krunice upozorio je da se nije više boriti oružjem onoga rata nego duhovnim oružjem. „Ako već imate krunicu onda uz ovo sve što činite vi koji vjerujete Isusu Kristu odazovite se na duhovne vježbe koje svake godine u korizmi na Plehanu organiziramo za pripadnike HVO-a od Brčkog do Dervente. Dođite na duhovne vježbe, sačuvajte svoje duše.“

Svjestan koliko je rana ostavio zadnji rat, kako je nastalo novo doba u kojem se vodi drugačiji rat poručio im je da svoje pouzdanje stave u Gospodina i na njega računaju, mole da ih prosvijetli kako bi znali međusobno razgovarati i u duhu evanđelja rješavati svoje probleme.

U organizaciji članova udruge dragovoljaca i veterana 101. Bosanskobrodske brigade program je u jutarnjim satima započeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima, a na Mezarju u Kolibama Gornjim proučena je fatiha za duše poginulih branitelja muslimanske vjeroispovijesti.

Na gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod spomen obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rate te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovine. Uz vlč. Juru Babića, župnika u Brusnici molitvu je predvodio fra Ivan Marić, derventski dekan.

U prigodnim riječima predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade branitelj Ivo Đogaš naglasio je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova, koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu - dati svoje živote. Dodao je da je kroz brigadu prošlo 4 995 pripadnika, poginulo 426, a 1 417 stradalo u borbenim djelovanjima, uz nekoliko nestalih. Posvijestio je kako je to i prilika da sudjeluju na izgradnji BiH i jačanju institucija te za pravo Hrvata da dostojanstveno žive u BiH. Dodao je kako im je želja da to sjećanje bude tradicionalno svake godine te da to prenesu na mlade generacije.

Drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulima i nestalima branitelja na Gradskom groblju. 

U programu su sudjelovali brojni branitelji, članovi obitelji i rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojnih i političkih vlasti BiH na čelu s Josipom Jerkovićem, dopredsjednikom RS i Davorom Čordašem, ministrom za izbjegla i raseljena lice te predstavnici društveno-političkih vlasti Slavonskog Broda. I ove su se godine družili za ručkom u Mjesnoj zajednici u Koraću i za večerom u prostorijama udruge u Podvinju, prenosi Nedjelja.ba.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:50