StoryEditor

Situacija u općini Vitez se normalizira, voda se povlači

Piše D  /  05.02.2019., 02:02h

Najteža situacija na području općine Vitez je u naseljima Vraniska, Rijeka i Marosi, gdje je poplavljen veći broj stambenih i pomoćnih objekata, prenosi Radio Vitez.

Putna komunikacija na području općine Vitez nije prekinuta, a glavni putevi su prohodni i sigurni. 

Na terenu su još uvijek aktivne ekipe vatrogasaca, Civilne zaštite općine Vitez, te predstavnici mjesnih zajednica koji s terenskim vozilima i pumpama za ispumpavanje vode, pomažu stanovništvu u saniranju nastalih šteta, te vrše sabdijevanje stanovništva pitkom i tehničkom vodom.

“Stanje na terenu je teško, ali je situacija sada pod kontrolom. Posebnu zahvalu trebamo uputiti firmama Ganik, Vitkom, Haskić, te privatnim licima koji su od nedjelje svu mehanizaciju stavili na raspolaganje i konstantno su na terenu.” kazao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Vitez, Asim Ribo.

Općina Vitez svim je građanima proteklih dana osigurala pijesak, vreće, te ostali materijal i mehanizaciju za sprečavanje poplave i sanaciju nastale štete.

Na području općine aktivirano je nekoliko klizišta zbog topljenja velikih količina snijega i kiša, no situacija je pod kontrolom.

Prema riječima pomoćnika načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj Muhameda Rebihića, svi pripremni radovi u općini Vitez koji su realizirani tijekom ljetnog perioda pokazali su se izuzetno efektnim i zbog toga nije bilo većih poplava i šteta. Najveći problem i dalje su neodržavani propusti u naseljima.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako u općini Vitez nije proglašeno stanje elementarne nepogode jer situacija nije alarmantna. “Zahvaljujući poslovima koji su zajedničkim snagama realizirali Civilna zaštita općine Vitez, Inženjerski tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Kanton Središnja Bosna i ostale službe Općine Vitez, danas nemamo poplave i štete većih razmjera. Općina Vitez je na vrijeme prepoznala značaj čistih i uređenih korita rijeka, potoka i kanala.” kazao je Bošnjak-Matić.

Zahvaljujući uređenim koritima, poplave nisu bile većih razmjera. Ovo se posebno odnosi na rijeku Bilu koja, unatoč rekordno visokom vodostaju, nije uzrokovala poplave osim u naselju Marosi.

Podsjetimo, tijekom ljetnog perioda očišćena su korita rijeka Lašva, Bila, Kruščica, te potoci i kanali u svim mjesnim zajednicama. Radovi su obuhvaćali strojno čišćenje korita i kanala od nanosa i drugih materijala, a sve u svrhu prevencije od poplava.


U narednom periodu se očekuje normalizacija stanja na terenu, te stabilizacija snabdijevanja vodom sa izvorišta Ilidža.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:49