Article_Top_970x250

Situacija s migrantima u Velikoj Kladuši krajnje zapaljiva

usk

Situacija s migrantima u Velikoj Kladuši krajnje zapaljiva

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić potvrdio je kako su situacija s migrantima, odnosno niz incidentnih situacija i više zapaljenih napuštenih objekata u Velikoj Kladuši, uvjetovali pojačano policijsko prisustvo i kontrole.

-Kao što znate u proteklim danima zapaljeno je nekoliko napuštenih objekata u Velikoj Kladuši. Nismo još utvrdili počinitelje tih kaznenih djela, iako smo u tim objektima pronašli migrante s validnim boravišnim karticama Mirala i premjestili ih u ovaj prihvatni centar. Daljim istražnim radnjama ćemo utvrditi jesu li ove paljevine zapravo posljedica njihovog nezadovoljstva što smo mi radili svoj posao. Također, moram reći i da se na ulicama Velike Kladuše značajno povećao broj migranata, za koje nema mjesta u Miralu. Kompletna situacija diktira i pojačane policijske kontrole - kazao je ministar Kljajić, prenosi Fena.

Naglašeno je i kako je interna istraga potvrdila da nije bilo prekoračenja ovlasti za vrijeme jedne od policijskih intervencija u Miralu, o kojoj se posljednjih dana dosta govorilo zbog spornog snimka na internetu.

- Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), s obzirom da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno morali smo djelovati na takav način i da upotrijebimo fizičku silu. Razlozi za intervenciju bili su i agresivno ponašanje migranata, nepoštivanje službenih osoba, izazivanje incidentnih situacija, te opasnosti u samom kampu - dodao je kantonalni ministar unutarnjih poslova.

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu su zbog svih dešavanja i kompletne situacije tražili suradnju općinske vlasti u Velikoj Kladuši, odnosno pronalaženje lokacije za formiranje tranzicijskog centra u koji bi bili smješteni migranti iz Mirala, ali i sa gradskih ulica i iz napuštenih objekata.

Dnevnik.ba