StoryEditor
veliki neredi

Situacija na Kosovu se ne smiruje, javile se ‘obje strane‘: ‘Borit ćemo se i spriječiti šverc!‘; ‘Pala je prva kap srpske krvi! Krenuli su oklopnim vozilima na nas‘

Piše Desk  /  13.10.2021., 14:23h
Prema posljednjim informacijama portala Kosovo online šestero Srba primljeno je u KBC Kosovska Mitrovica.

U Sjevernoj Mitrovici na Kosovu kosovske policija krenula je u akciju uz zvuk sirena za zračnu opasnost koje su odjekivale gradom, a veliki broj Srba okupio se na ulicama. Jedan Srbin je ustrijeljen u Zvečanu te se trenutačno nalazi u teškom stanju.

"Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu prsnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro", rekao je za "Kosovo online" kirurg Zlatan Elek, direktor KBC-a Kosovska Mitrovica, piše Slobodna Dalmacija.

Kako prenosi reporter "Kosovo onlinea", kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih ljekarni kako bi provjerila carinske papire. Nakon toga su se okupili građani srpske nacionalnosti, izražavajući nezadovoljstvo tom akcijom, a situacija je eskalirala kada je policija počela bacati šok bombe i suzavac.

Akcija je počela u srijedu rano ujutro "u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju krivičnih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe", kako navode u svom priopćenju u kojem se također navodi da se "akcija provodi u regiji Prištine, Peći, Južne i Sjeverne Mitrovice".

Oko podneva premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena, javlja "Gazeta ekspres".

"Zločin i kriminalne grupe neće se tolerirati i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele ih politizirati i etnizirati", poručio je Kurti.

Kosovska policija tvrdi kako se "sve policijske radnje provode u koordinaciji s nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe..." U priopćenju navode da je "kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine do sada zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz".

S druge strane oglasila se premijerka Srbije Ana Brnabić, pozivajući "međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reagiraju i zauzdaju" njezina kosovskog kolegu Kurtija.

"Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas nas na ivicu kaosa", navela je Brnabić.

Oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je kazao da je ova akcija "još jedna provokacija premijera tzv. Kosova".

"Imamo na desetine povrijeđenih naših ljudi. Zbog akcije Kurtija, Aleksandar Vučić se hitno uputio ka Raškoj, gde će u 15 sati imati sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM", kazao je Petković na konferenciji za novinare, tvrdeći da je sve ovo "direktno maslo psihopate Aljbina Kurtija, koji želi izazvati krizu širih razmjera da se osveti Srbima i da osvoji sjever".

Upitao je što će poduzeti NATO i KFOR, "čija je obaveza po Rezoluciji 1244 da brani srpski narod i garantira sigurnost".

"Pala je prva kap krvi, srpske krvi", naveo je Petković. "O čemu pričamo kada se liječnici bore za život čovjeka koji je upucan?! Krenuli su oklopnim vozilima na 'Fantu' i 'Snickers' i naše lijekove", kazao je Petković.

"Ako KFOR nije spreman zaštititi srpski narod, ima tko hoće", upozorio je Petković, istodobno pozvajući srpski narod da se suzdrži od nasilja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:14