Article_Top_970x250

Situacija je alarmantna, virus ospica samo u Sarajevu mogao bi zaraziti 60.000 osoba

teška situacija

Situacija je alarmantna, virus ospica samo u Sarajevu mogao bi zaraziti 60.000 osoba

ožu 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

Jedno dijete podleglo, jedno u teškoj situaciji

araza virusom ospica samo u Sarajevskoj županiji prijeti 60.000 stanovnika. Sedmomjesečno dijete od posljedica ovog virusa preminulo je na Odjelu pedijatrije KCUS-a, a još jedno je u jako teškom zdravstvenom stanju. Stanje je alarmantno, upozorili su stručnjaci jučer na konferenciji za medije. O ozbiljnosti situacije najbolje govori činjenica da je proglašena epidemija te da se poduzimaju sve mjere kako bi se broj oboljelih koliko-toliko ograničio. Naglašavaju kako su virusu izloženi svi stanovnici BiH jer ne postoji kolektivni imunitet zbog nedovoljnog broja cijepljenih, piše Večernji.ba

“U KCUS je trenutačno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za zarazne bolesti te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici KCUS, koje ima teške plućne komplikacije i na respiratoru je”, navedeno je iz KCUS-a.

Svakoga dana na Kliniku za zarazne bolesti KCUS javi se više od 10 pacijenata s ospicama, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. “Vrlo je moguće da će epidemija u idućim danima imati intenzivniju sliku”, poručuju iz KCUS-a

. U Sarajevskoj županiji trenutačno je 113 osoba koje su zaražene ospicama, 20 posto njih čine djeca mlađa od dvije godine, a prvi slučaj zabilježen je 22. siječnja, potvrdili su jučer predstavnici nadležnih županijskih zdravstvenih institucija. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo koje su najmnogoljudnije i najgušće naseljene, a zbog toga su pozvani nadležni u drugim županijama da poduzmu odgovarajuće mjere jer se može očekivati prenošenje tog zaraznog oboljenja i na ostale dijelove FBiH.

Upravo ta bolest može se spriječiti cijepljenjem kod djece do 12 mjeseca, što je i doprinijelo da je velik broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen, ali da bi postojao takozvani kolektivni imunitet koji bi štitio i djecu koja iz opravdanih razloga ne mogu biti cijepljena potrebno je da je 95% stanovništva cijepljeno. Međutim, u FBiH tek 60,2% populacije primilo je cjepivo, što je izuzetno niska razina imunizacije, a županijska ministrica zdravstva Amela Sofić upozorila je i da su posebno pogođene one kategorije društva koje borave u zatvorenim prostorima.

Iz zdravstvenih ustanova potvrđeno je da inspekcijske strukture vrše nadzore u svim ustanovama u kojima borave djeca, no problem predstavljaju one organizacije koje nisu registrirane kao ustanove koje se brinu o djeci, najveći broj takvih su igraonice. Zakon je propisao novčane kazne za roditelje koji ne cijepe svoje dijete, ali ne postoji daljnja zakonska odredba koja bi primorala roditelje da to i učine. U istraživanjima provedenim u BiH, kao glavni razlog ne cijepljenja djece cjepivom za ospice, zaušnjake i rubeolu roditelji navode strah od pojave autizma kod djece. Međutim, posljednje veliko istraživanje, koje je trajalo deset godina, pokazalo je kako je riječ o apsolutno neutemeljenim tvrdnjama.

“Nismo pronašli potvrdu hipoteze o povećanom riziku za autizam nakon cijepljenja MMR cjepivom na neselektiranoj populaciji danske djece, nikakve potvrde za hipotezu da MMR cjepivo izaziva autizam u podložnim podskupinama koje karakteriziraju obiteljski i okolinski rizični čimbenici i nikakvu potvrdu za grupiranjem slučajeva autizma u specifičnom razdoblju nakon cijepljenja MMR cjepivom”, kaže se u znanstvenom članku koji je nedavno objavljen.

Zarazna bolest ospica virusno je oboljenje iz skupine osipnih groznica i prenosi se preko nosa i usta, uglavnom pogađa djecu, prvi simptomi ogledaju se u povišenoj temperaturi, upali gornjih dišnih puteva, nakon čega dolazi osip, a potom se mogu dogoditi i komplikacije poput upala pluća, uha, ali i mozga.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250