StoryEditor
analitičar

Sitarski: SIP ne bi smio obezvrijediti princip legitimnog predstavljanja

Piše desk  /  01.11.2022., 21:55h

Dok se očekuje proglašenje službenih rezultata izbora i odluka o načinu dodjele mandata u federalnom Domu naroda od strane Središnjeg izbornog povjerenstva, stranke već neko vrijeme vode neformalne razgovore o formiranju vlasti.

A kakav bi SIP trebao donijeti naputak o formiranju Doma naroda Federacije nakon Schmidtovih izmjena Izbornog zakona za Dnevnik RTV HB komentirao je analitičar Milan Sitarski.

„Slično naputku iz 2018, Središnje izborno povjerenstvo bi trebalo i sada donijeti posebnu odredbu o dodjeli mandata u federalnom Domu naroda sukladno nametnunim Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona“, ističe Sitarski.

Sličan princip bi kako kaže mogao biti i s popunjavanjem Kluba Srba, koji se do sada teško popunjavao i sa 17 izaslanika, a jednako tako s Klubom Ostalih. Gdje bi u Dom naroda Federacije bili delegirani ljudi koji se tako izjašnjavaju, a bili su na listama stranaka za županijske skupštine, ali nisu prošli u njih.

Sitarski smatra da bi politički odnosi između stranaka, prije svega u Federaciji, sada trebali biti koliko toliko relaksiraniji nakon Schmidtove odluke. Pa bi i sam proces formiranja vlasti trebao ići puno brže.

S obzirom na složenu političku situaciju u svijetu i Europska unija je prema zemljama zapadnog Balkana, a tako i prema našoj zemlji, u posljednje vrijeme uputila pozitivne signale o mogućem pridruživanju. Tako je najavljena i dodjela statusa kandidata za članstvo Bosni i Hercegovini do kraja godine.

A uz posljednji posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, sve su to kako kaže Sitarski, neki pozitivni indikatori raspoloženja unutar EU da se i Bosni i Hercegovini unatoč svemu da prilika. Međutim, nije siguran da će se to dogoditi baš do kraja godine.

Zaključio je kako je ulazak u Europsku uniju možda i jedino značajno pitanje oko kojega postoji konsenzus u BiH pa nam ostaje za vidjeti mogu li se po tom pitanju napraviti neki konkretni iskoraci.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:49