StoryEditor
rješenje postoji ali...

Sitarski: IDPI ima model koji osigurava legitimno predstavljanje sva tri naroda i provedbu svih presuda Europskog suda

Piše desk  /  30.08.2023., 18:17h

Mogućno je, dodaje, implementirati ovu odluku Europskog suda za ljudska prava, kao i sve prethodne, uz poštivanje temeljnog načela Ustava BiH – načela konstitutivnosti naroda i njihove jednakopravnosti.

Tvrdnja koja je jučer plasirana u bošnjačkoj javnosti da je Europski sud za ljudska prava svojom najnovijom odlukom dosudio uporabu samo jedne izborne jedinice za izbor Predsjedništva BiH i Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH isključivo je plod tumačenja samog apelanta Slavena Kovačevića, te nema uporište niti u jednoj rečenici odluke čiji je sažetak jučer objavljen, kaže za Hrvatski Medijski Servis stručni suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI)iz Mostara Milan Sitarski.

Ova je odluka, tvrdi sugovornik IDP-a na tragu teze koju IDPI već više godina zastupa – da se doslovno svim građanima BiH mora osigurati aktivno i pasivno biračko pravo za doslovno sve dužnosti na državnoj razini, neovisno o tomu u kojem entitetu, kantonu ili distriktu žive, uz istovremeno osiguravanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima koja su namijenjena toj vrsti predstavljanja.

Sukladno tomu, dodaje Sitarski, formulirali smo jedan model za izbor članova Predsjedništva BiH i jedan za izbor izaslanika u klubove Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

-Ti modeli osiguravaju i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda u tim tijelima i pravo kandidiranja i glasovanja za njih doslovno svim građanima, uz korištenje već postojećih administrativno-teritorijalnih jedinica kao izbornih jedinica, bez uvođenja bilo koje nove, te time ispunjavaju sve odluke domaćih i inozemnih relevantnih sudova, tvrdi Sitarski za HMS.

Mogućno je, dodaje, implementirati ovu odluku Europskog suda za ljudska prava, kao i sve prethodne, uz poštivanje temeljnog načela Ustava BiH – načela konstitutivnosti naroda i njihove jednakopravnosti.

-Ako to prihvate svi sudionici predstojećih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava, te bi se izmjene mogle relativno lako usvojiti bez štete po interese bilo kojeg naroda ili entiteta, kao i građana cijele BiH, ističe stručni suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski.

Podsjetimo Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga jučer je objavio presudu po tužbi savjetnika protuustavnog člana Predsjedništva BiH Slavena Kovačevića u kojoj se navodi da su prekršena njegova prava jer se kao Srbin koji živi u Federaciji BiH ne može kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:25