Izaslanstvo EPP-a u Europskom parlamentu s predstavnicima Instituta za društveno politička istraživanja (IDPI) iz MostaraFOTO: FENA -
StoryEditor
posjet izaslanstva EPP-a

Sitarski: Harmonizirati mišljenja, a ne stvarati lažnu sliku o homogenom civilnom društvu u BiH

Piše fena  /  11.02.2022., 15:49h
Pored međunarodnih političkih predstavnika i čelnika političkih stranaka u BiH, visoko izaslanstvo Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu tijekom dnovnevnog posjeta BiH, sastalo se i s predstavnicima civilnog društva u BiH, četiri nevladine organizacije među kojima je i Institut za društveno politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Predstavnik ove organizacije Milan Sitarski kazao je nakon sastanka kako i unutar organizacija civilnog društva u BiH postoje različita mišljenja o prioritetima i načinu rješavanja otvorenih političkih pitanja u BiH. Ta mišljenja, kaže Sitarski, treba harmonizirati, a ne ukidati i stvarati lažnu sliku o homogenom civilnom društvu u BiH.

-Nažalost bio sam usamljen u promišljanju o fokusu nužnosti izmjena Izmjena izbornog zakona BiH uz osiguranje načela legitimog predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i  Domu naroda. S druge strane, drago mi je da su europarlamentarci shvatili  kako postoji diverziteta unutar  civilnog društva u BiH, odnosno da ono nije homogeno kako im se predstavlja. Drugi predstavnici civilnog društva smatraju da korupcija i transparentan izborni proces imaju prioritet. Ja smatram da to jesu važne i legitimne teme, ali one su kronične. Po meni je trenutačno najvažnije donijeti Izborni zakon koji će osigurati provedbu presuda Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda  za ljudska prava da bi uopće mogli održati izbore u listopadu ove godine, kaže Sitarski.

Iako je, kako se navodi iz ove organizacije, bio usamljen u nastojanjima da se načela legitimnog predstavljanja i konstitutivnosti naroda ugrade u Izborni zakon BiH, Sitarski je kaže zadovoljan pozornošću koju je dobio od europarlamentaraca.

-Oni su daleko od nezainteresiranosti za pitanja legitimnog predstavljanja i konstititivnosti, izjavio je predstavnik Instituta za društveno politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 16:26