StoryEditor
rat u ukrajini

Sirski: Ukrajinska vojska oborila još tri ruska bombardera Su-34

Piše fena  /  29.02.2024., 17:46h

Ukrajinska vojska saopćila je da je oborila još tri ruska ratna bombardera Su-34, što je posljednji uspjeh o kome je izvijestila u borbama protiv ruskog zrakoplovstva.

- Nakon uspješnih borbenih djelovanja protiv neprijateljskog aviona u noći 29. veljače, uništena su još dva ruska zrakoplova: lovački bombarderi Su-34 u sektorima Avdejevke i Mariupolja - kazao je vojni načelnik Oleksandr Sirski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, nije odmah prokomentirala riječi Sirskog. Reuters nije mogao odmah provjeriti njegove komentare.

Avdejevka u istočnoj Ukrajini pala je u ruke ruskih snaga ovog mjeseca nakon dugačke bitke. Rusija je preuzela punu kontrolu nad jugoistočnim lučkim gradom Mariupoljem u svibnju 2022.

Ukrajinska vojska prošlog je tjedna priopćila da je Rusija izgubila šest ratnih zrakoplova u tri dana.

Otkako je dobila napredne zapadne sisteme protuzračne obrane, ukrajinska vojska predstavljala veću prijetnju ruskoj avijaciji u oblastima blizu linija fronta iako je pretrpjela nedavne neuspjehe na istočnim ratištima.

Kijev optužuje Moskvu za napade na civilne ciljeve koristeći Su-34, posebno u južnoj oblasti Herson, kao i za napade na ukrajinske linije fronta.

Rusija negira da namjerno napada civile iako su brojni ubijeni u njenim napadima.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:44