StoryEditor
rat u ukrajini

Sirski: "Oborili smo tri ruska bombardera Su-34"

Piše desk  /  29.02.2024., 15:01h

Ukrajinska vojska priopćila je da je oborila još tri ruska ratna bombardera Su-34, što je posljednji uspjeh o kome je izvjestila u borbama protiv ruskog zrakoplovstva.

- Nakon uspješnih borbenih djelovanja protiv neprijateljskog aviona u noći 29. veljače, uništena su još dva ruska aviona: lovački bombarderi Su-34 u sektorima Avdijevke i Mariupolja - kazao je vojni načelnik Oleksandr Sirski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, nije odmah prokomentirala riječi Sirskog. Reuters nije mogao odmah provjeriti njegove komentare.

Avdijevka u istočnoj Ukrajini pala je u ruke ruskih snaga ovog mjeseca nakon dugačke bitke. Rusija je preuzela punu kontrolu nad jugoistočnim lučkim gradom Mariupoljom u svibnju 2022.

Ukrajinska vojska prošlog je tjedna priopćila da je Rusija izgubila šest ratnih aviona u tri dana.

Otkako je dobila napredne zapadne sustave protuzračne obrane, ukrajinska vojska predstavljala veću prijetnju ruskoj avijaciji u oblastima blizu linija fronta iako je pretrpila nedavne neuspjehe na istočnim ratištima.

Kijev optužuje Moskvu za napade na civilne ciljeve koristeći Su-34, posebno u južnoj oblasti Herson, kao i za napade na ukrajinske linije fronta.

Rusija negira da namjerno napada civile iako su brojni ubijeni u njenim napadima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:53