StoryEditor
kaos

Širom Berlina klimatski aktivisti blokirali ceste i zaustavili promet

Piše Fena  /  24.04.2023., 12:38h

Klimatski aktivisti grupe ‘Posljednja generacija‘ okupili su se u ponedjeljak, kako su i najavljivali, na velikom broju cesta u Berlinu tako da je u njemačkom glavnom gradu promet uglavnom blokiran, prenosi DW.

-Promet  je blokiran na oko trideset lokacija u gradu na kojima su se aktivisti ili zalijepili za cestu ili se u grupama okupljaju nasred ulica - stoji u priopćenju policije.

Kako se navodi, na teren je izašlo preko 500 pripadnika policije koji će pokušati deblokirati promet. 

Blokirana je između ostalog i gradska autocesta A100 preko koje se odvija najveći dio gradskog prometa.

Grupa koja sebe zove 'Posljednja generacija' je još prošloga tjedna najavila da će od ponedjeljka "masovno blokirati prometnice u Berlinu." Manje akcije su već provodili prošloga tjedna. 

Cilj ekoloških aktivista je njemačku vladu prisiliti na ubrzanje donošenja mjera koje bi usporile globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

- Mi više ne smijemo dopustiti da se naša vlada ne drži ustava. Isto tako ne prihvaćamo da vlada ne raspolaže planom kako zaustaviti uništenje temelja za našu egzistenciju. I zato pružamo otpor - stoji u priopćenju ove grupe aktivista.

Grupa 'Posljednja generacija' je poručila da najnovije akcije blokiranja prometnica nisu vremenski ograničene kao do sada, nego će prestati tek kada vlada udovolji njihovim zahtjevima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:39