StoryEditor

Širokobriježaninu stigla astronomska kazna za parking u Hrvatskoj nakon dvije godine

Piše D  /  30.10.2019., 08:10h

Plaćanje kazne ili računa za neizmirene obveze same po sebi ne bi bile problem da se ne radi doslovno o lihvarski visokoj cijeni usluge koja je ugrađena za izmirenje obveze samoj općini, odnosno komunalnom poduzeću.

Ovo je sramota, nema smisla što rade. Ja sam se samo kratko zaustavio u Stonu. Nisam uopće imao pojma da se na tom mjestu naplaćuje parkiranje vozila. Sad, međutim, ne sporim ništa, njihova potraživanja, ali da vam naplate kartu od sedam eura čak 103 eura, to nema nikakva smisla, rekao je za Večernji list nezadovoljni građanin.

Najprijepornije od svega je zapravo činjenica da će od ukupne izvansudske nagodbe od 748 kuna sama Općina Ston, odnosno Komunalno društvo Ston d.o.o, na otplatu ”glavnice” dobiti natrag tek iznos novca za neplaćeni račun, odnosno 50 kuna.

Istodobno će se za uslugu “troškova koje je naša stranka snosila za pribavljanje podataka o vlasniku vozila” naplatiti čak 625 kuna, što je gotovo 11 puta više od samog iznosa parkirališne karte. Još 72,9 kuna iznosili su administrativni i poštanski troškovi. Nije poznato koliko za obavljanje ovog posla prijedloga izvansudske nagodbe dobiva odvjetnik Kuzmanović.

U tome dopisu, koji je nedavno dostavljen na kućnu adresu u Širokome Brijegu, upozoreno je kako vlasnik vozila ima rok od osam dana da plati puni iznos dugovanja te će se sve obveze smatrati podmirenim. Gotovo smiješno zvuči kako će Javno poduzeće odustati od naplata kamata kada se ima na umu lihvarski i krajnje bezobrazni iznos koji je, navodno, upotrijebljen da bi se dobili podaci o vlasniku vozila.

Čak i da se radi o dvostruko većem iznosu kamata na račun parkiranja, opet ne bi bile ni blizu naknadi za pronalazak vlasnika vozila. U suprotnom je odvjetnik Kuzmanović naveo da će, ako vlasnik automobila ne postupi u skladu s opomenom, biti primoran cjelokupni iznos dugovanja prisilno naplatiti, nakon čega se nastavlja gotovo sarkastični završetak ovog dopisa riječima ”što će za vas značiti daljnje, nadamo se, nepotrebne troškove”.

Upitan kako će ipak postupiti u ovome slučaju, mještanin Širokog Brijega poručio je kako se već konzultirao s pravnicima koji su mu rekli kako se radi o lihvarenju, no kako će ipak platiti kaznu.

Prema tome je poručio kako će dobro promisliti kada će sljedeći put zastati i potrošiti novac na sličnim lokacijama, piše Večernji list.

Do prije nekoliko godina uglavnom komunalna poduzeća iz Hrvatske angažirala su utjerivače dugova iz Velike Britanije koji su pozivali građane BiH da plate nepodmirene obveze, a nakon toga bi na vrata stizale također uplatnice s “masnim” računima ili prijetnjama sudskim postupkom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:56