StoryEditor
hercegovina

Širokobriježanin kupio Fabriku duhana Mostar

Piše desk  /  27.05.2022., 18:45h

Vlasnik širokobriješke firme Mikra-Matić za pet milijuna i 10 tisuća KM, danas je službeno kupio Fabriku duhana Mostar i okončao dugogodišnju trakavicu oko prodaje bivšeg hercegovačkog giganta, potvrđeno je za Klix.ba.

On je kao treći ponuđeni kupac danas izvršio uplatu novčanih sredstava Općinskom sudu Mostar, nakon što su od investicije u najvećem hercegovačkom gradu odustala dva kupca koja su na javnoj dražbi bila ponudila najviše novaca.

Najveću ponudu od šest milijuna KM za mostarsku tvornicu duhana je bio ponudio biznismen iz Dubaija Jassim Abdullah Ibrahim Alhuwai, dok je s ponudom od 5,5 milijuna KM drugi ponuđeni kupac bio vlasnik firme Komochem d.o.o iz Visokog.

Nakon što su ova dva investitora iz za sada nepoznatih razloga odustala od kupovine, mostarsku sud je tvornicu ponudio poduzetniku iz Širokog Brijega koji je danas platio ponuđeni iznos i postao vlasnik nekadašnjeg hercegovačkog giganta.

Bivša radnica Aida Kajtaz za ovaj portal kaže kako se ova vijest brzinom svjetlosti širi među bivšim radnicima koji godinama čekaju ostvarivanje svojih prava.

"Od radosti sam još u šoku i ne zaista mogu da vjerujem da je došao kraj naše dugogodišnje agonije. Konačno ćemo ostvariti svoja prava", kaže Kajtaz za Klix.ba.

Podsjetimo, proizvodnja u tvornici koja je s kapacitetima na 20 dunuma zemlje radila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine. Kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak poduzeća u kojem su proveli radni vijek.

Iza FDM-a je ostalo 19 milijuna KM duga, od čega 10 potražuje Porezna uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug prema 130 bivših radnika.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milijun. No, zbog niza tužbi i dugovanja, nekretnine jednog od četiri najstarija poduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, trebale su prema posljednjoj odluci Općinskog suda u Mostaru biti prodate za tri milijuna KM.

Dnevnik.ba

28. studeni 2023 18:24