StoryEditor
tisuće svijeća

Široki, Ljubuški, Novi Travnik, Busovača, Vitez, Orašje, Livno, Neum, Grude, Čapljina, Žepče... Svi su se sinoć i jutros poklonili žrtvi Vukovara

Piše HINA  /  18.11.2022., 10:11h

Počast žrtvama Vukovara i svih hrvatskih stradalnika Domovinskog rata odana je sinoć u više hrvatskih središta u Bosni i Hercegovini, a u petak ujutro u školama je prigodnim programima istaknuta važnost njihove borbe za slobodu.

Tisuće svijeća zasjale su na središnjim trgovima s ispisanim slovima Vukovara, križeva, vukovarske golubice te slova HZ HB koji simboliziraju Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu koja je utemeljena istoga dana kada je pao Vukovar 18. studenog 1991. godine. 

Svijeće su zapaljene u središtima Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Novog Travnika, Viteza, Žepča, Busovače, Orašja, Livna, Čapljine, Neuma. Mladeži HDZ-a BiH, koja je organizirala ovu akciju, priključili su se i mnogobrojni Hrvati iz BiH.

„Žrtvu hrvatskih branitelja i svega što Vukovar predstavlja, naša je trajna dužnost i obveza u podsjećanju što je hrvatski narod podnio u borbi za svoju slobodu“, napisali su na Facebook profilu Mladeži HDZ-a BiH uz objavu fotografija iz više gradova.

Okupljeni su se u brojnim središtima pomolili za žrtve Vukovara i sve branitelje poginule u Domovinskome ratu u BiH i Hrvatskoj.

U prvostolnici Marije Majke Crkve u Mostaru sinoć je izvedeno vokalno-instrumentalno djelo 'Poema o Vukovaru' autora don Dragana Filipovića.

Koncert su izveli Akademski zbor Pro musica i Zbor Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara. Isto djelo Pro musica i srednjoškolski zbor prošloga su mjeseca izveli u Vukovaru u sklopu obilježavanja godišnjice stradanja generala Blage Zadre.

U školskim dvorištima jutros su brojni mladi zapalili svijeće, te je održano prigodno predavanje o doprinosu Vukovara i drugih sredina u borbi za slobodu. 

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 15:16