Široki Brijeg: Okrugli stol o promociji franjevačke baštine kroz kulturnu rutu ‘Franciscana‘FENA -
StoryEditor
kultura

Široki Brijeg: Okrugli stol o promociji franjevačke baštine kroz kulturnu rutu ‘Franciscana‘

Piše fena  /  13.10.2023., 17:54h

Okrugli stol pod nazivom "Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine kroz razvoj i promociju kulturne rute ‘Franciscana‘‘‘ održat će se 19. listopada s početkom u 12 sati u galerijskom prostoru Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Okrugli stol ima za cilj aktualizirati temu materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine koja je povezana s djelovanjem franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tijekom proteklih stoljeća. Bit će to prilika za razmjenu mišljenja i iskustava s istaknutim stručnjacima, povjesničarima, te predstavnicima javnih institucija odgovornih za očuvanje i promociju kulturne baštine u ovim regijama, priopćeno je iz Ureda Vlade za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke.

Jedna od ključnih tema na panelu je nužnost i važnost očuvanja i promocije franjevačke kulturne povijesne baštine kroz razvoj i promociju kulturne rute‘‘ Franciscana‘‘, koja uvezuje franjevačke samostane i svetišta i s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice.

Inače, okrugli stol održat će se  u okviru 3. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije ‘‘Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine‘‘, u organizaciji Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, a u sklopu projekta Kulturna ruta ‘‘Franciscana‘‘, kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:43