StoryEditor

Široki Brijeg: Mještanima Knešpolja voda zagađena fekalijama

Piše D  /  23.09.2019., 10:09h

Jedini izvor pitke vode za to mjesto, vrelo Crnašnica, zagađen je opasnim fekalnim bakterijama. Ta voda ne preporučuje se za piće, kupanje, ni za zalijevanje obradivih površina. Mještani strahuju za svoje zdravlje i traže od nadležnih hitne mjere zaštite, te utvrđivanje uzroka zagađenja, javlja BHRT.

Vrelo Crnašnice više nije siguran izvor pitke vode za 1300 mještana Knešpolja kod Širokog Brijega. Mirkobiološke analize pokazale su prisutnost fekalnih bakterija escherichie coli i enterokoka u visokim koncentracijama.

"70 posto mještana koristi ovu vodu za piće, jedina smo MZ koja nema vodovod, ovo se zagadilo, nikoga ne možeš kiriviti dok ne dokažeš neke stvari", kazao je Danko Ćavar iz Eko udruge Crnašnica Knešpolje.

Voda se ne preporučuje za piće, kupanje ni za zalijevanje poljoprivrednih površina. Kao preventivne mjere preporučuju se prokuhavanje i kloriranje vode. Mještani strahuju za svoje zdravlje. Vodu za piće uglavnom kupuju.

"Kuham, al je ne pijem, odvikli smo se, bili smo u Njemačkoj", kazala je mještanka Radica Kelava.

Da je situacija ozbiljna, govori i to da je zbog zagađene vode jedna trudnica zadržana na bolničkom liječenju.

DANA ZOVKO, majka zaražene trudnice

"Pije antibiotike već 3 mjeseca i nikako da se riješi te bakterije", kazala je Dana Zovko, majka zaražene trudnice.

Mjere opreza provode se i u osnovnoj školi. Za potrebe djece dopremljen je spremnik s vodom kako bi najmlađi imali vodu za piće i higijenu.

"Osigurali smo djeci ovaj kanister s vodom, obzirom da voda nije za bilo kakvu upotrebu, aparate za vodu za piće, da djeca mogu biti, prati ruke,ali i za ribanje, jer voda nije uopće za upotrebu", kazala je Renata Lasić, učiteljica.

Iako se sumnjalo, nije utvrđeno da je uzrok onečišćenja industrijska zona iznad mjesta gdje nema prljave industrije. Kao vjerojatni uzrok navode se septičke jame, jer naselje, a ni gospodarski objekti, nemaju vodovod ni kanalizaciju.

"90 posto naši septičkih jama su vodopropusne i teoretski je moguće da to negdje završi", kaže Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega.

Vodovod bi u Knešpolje trebao stići za godinu, ugovori su potpisani. Ubrzano se radi i na priključenju industrijske zone na gradsku kanalizaciju Širokog Brijega. A do tada će se mještani snalaziti kako znaju i umiju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:39