Article_Top_970x250

Sirijski pobunjenici pokrenuli protunapad

rat u siriji se nastavlja

Sirijski pobunjenici pokrenuli protunapad

svibnja 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sirijske pobunjeničke grupe u petak su pokrenule protunapad kako bi ponovno zauzele teritorij izgubljen u napadu vladinih snaga ove sedmice u njihovom uporištu na sjeverozapadu zemlje, priopćili su državni mediji i organizacije koje prate rat u Siriji.

Sirijska državna al-Ikhbariya TV tvrdi da su trupe odbile pobunjeničke napade na selo Kfar Nabudah, koje su vladine snage zauzele tri dana ranije, prenosi Fena.

Međutim Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Engleskoj navodi da su pobunjenici, na čelu s Hayatom Tahrirom al-Shamom, koji je bio povezan s al-Qaidom, napredovali u selo, izazvavši intenzivne sukobe i zračne napade vlade.

Najnoviji val borbi najozbiljniji je izazov prekidu vatre kojeg su Rusija i Turska postigli prošlog rujna.

Kfar Nabudah je pobunjeničko uporište u pokrajine Idlib i diijelu Hame na sjeverozapadu Sirije i smatra se posljednjom enklavom protuvladine opozicije u osmogodišnjem građanskom ratu, prenosi AP.

Glasnogovornik pobunjeničke krovne grupe Nacionalni front za oslobođenje, Naji al-Mustafa, izjavio je da su nakon napada vladinih snaga, opozicioni borci iz raznih frakcija koordinirali pokretanje novog napada u petak kako bi ponovno osvojili Kfar Nabudaha. Sukobi su u toki i vladine snage pretrpjele su gubitke, kazao je u pisanoj poruci.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250