Article_Top_970x250

Sirijac našao sreću u Zagrebu: 'Jedva čekam da mi dođe žena'

izbjeglica

Sirijac našao sreću u Zagrebu: 'Jedva čekam da mi dođe žena'

ožu 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon što je neko vrijeme bio u izbjegličkom kampu Sirijac Anass Moussa već šest mjeseci radi kao grafičar. Na poslu je stekao i prijatelje

Volim miris papira u tiskari, baš volim raditi s njim, valjda zato nikad nisam umoran nakon ovog posla, kaže nam Sirijac Anass Moussa (40), koji posljednjih šest mjeseci radi u Grafičkom zavodu Hrvatske u doradi, prenosi 24.sata

Na kraju pokretne trake strpljivo čeka da do njega dođu otisnuti arci, uzima ih u ruke, nasumično bira nekoliko primjeraka i pregledava kvalitetu tiska. Zatim bunt slaže na kolica kako bih ih uputio na daljnje faze rada. Sve to ponavlja sa svakim novim buntom. Zadužen je da budu savijeni točno kako treba.

'Odličan je radnik'

Prije ovoga posla živio je u izbjegličkom kampu i nekoliko mjeseci radio u čistionici odjeće za 2800 kuna te se nije nadao boljem. A onda su se GZH i još nekoliko tvrtki koje lani nisu mogle pronaći radnike na domaćem tržištu javili Crvenom križu te ponudili da zaposle nekoliko izbjeglica. Kako je Anass po struci offset strojar, rado se odazvao ponudi GZH, u nadi da će s vremenom raditi posao za koji se školovao. Pokazao se kao vrijedan radnik.

- Čim se Anass kod nas primio posla, vidjeli smo da zna što radi. Odličan je radnik i zadovoljni smo s njim. Iako trenutačno nemamo slobodno mjesto offset strojara, jer imamo dugogodišnje radnike na tim mjestima, on ima prostora za napredovanje unutar Odjela dorade i uveza, gdje trenutačno radi na stroju za savijanje araka - kaže Domagoj Zeba, izvršni direktor Sektora proizvodnje u GZH.
Anass ne zna hrvatski pa s kolegama priča na engleskom. Odlično se razumijemo, kažu njegovi kolege.

Suprugu nije vidio od 2017.

- Ako nešto i ne razumije, sad već povezuje prema izrazu lica i brzo se stvori tamo gdje ga trebamo - hvali kolegu Ivanka Lukinić, strojar mentor, koja je Anassa obučavala za rad na stroju. Da je Anass odličan suradnik, slaže se i Ivan Pejaković, koji se u GZH nedavno vratio s drugog posla. Dodaje da nakon tri, četiri mjeseca zajedničkog rada više nisu samo kolege, nego i prijatelji, jer je Anass vrlo pristupačan.

- Za mene je ovaj posao izuzetno važan. To je prilika da ispočetka počnem graditi ‘normalan život’ - odgovara na našu tvrdnju kako ga kolege hvale. Naime, zahvaljujući tome što na ovom poslu ima bolju plaću, mogao je unajmiti stan, a time i stvoriti priliku da mu se napokon pridruži i supruga.

Kako su mu iz uprave GZH nedavno najavili produljenje ugovora, nada se da bi mogao doći i do stalnog posla te pomalo napredovati. Suprugu očekuje za oko dva mjeseca. Nisu se vidjeli od početka 2017. Čuju se svaki dan putem Skypea i beskrajno mu nedostaje, kaže, pa sad već broji dane do njezina dolaska.

Dnevnik.ba