StoryEditor
POVRATAK SANKCIONIRANIH

Sirija u uspješnoj diplomatskoj ofenzivi, SAD-u se to nimalo ne sviđa

Piše HINA  /  01.04.2023., 16:09h

Sirijski ministar vanjskih poslova sastao se s egipatskim kolegom u subotu u Kairu, a riječ je o prvom takvom posjetu nakon više od desetljeća i znaku da su arapske države popravile veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom.

Fejsala Mekdada dočekao je u egipatskom ministarstvu vanjskih poslova Sameh Šukri.

Prvi je to posjet sirijskog ministra vanjskih poslova Egiptu od 2011. kada je izbio građanski rat u Siriji.

Predsjednika Asada izbjegavale su mnoge zapadne i arapske države zbog građanskog rata u kojemu je život izgubilo više stotina tisuća ljudi.

Egipatski sigurnosni izvor anonimno je rekao kako je kao je cilj posjeta posjeta rasprava o uvjetima povratka Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Katar, usprotivile su se obnovi veza s Asadom, navodeći brutalnost njegove vlade tijekom sukoba i potrebu da prije toga dođe do napretka prema političkom rješenju u Siriji.

Arapska liga sa sjedištem u Kairu suspendirala je Siriju 2011., a mnoge arapske zemlje povukle su svoje diplomatske predstavnike iz Damaska.

Međutim, ključne regionalne sile, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su signalizirale sve veću otvorenost prema Damasku.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slike dvojice ministara na zatvorenom sastanku.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su razgovori bili usmjereni na jačanje odnosa dviju država.

Šukri posjetio je Siriju i Tursku u veljači nakon razornih potresa.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 23:05