StoryEditor
užas

Širi se snimka koja navodno prikazuje kako Rus kastrira ukrajinskog zarobljenika

Piše desk  /  30.07.2022., 20:28h

Na proruskom Telegram kanalima nedavno se pojavila uznemirujuća snimka koja, po svemu sudeći, prikazuje kako ruski vojnik kastrira ukrajinskog zarobljenika. Snimku ne objavljujemo jer je izrazito uznemirujuća.

Na snimci se vidi ruski vojnik koji se približava osobi koja leži na tlu vezanih ruku, licem okrenutim prema zemlji. Osoba na tlu na rukavu nosi prepoznatljive plave i žute trake, koje koristi ukrajinska vojska.

Vojnik na rukama nosi plave kirurške rukavice te drži nož. Saginje se i kastrira zarobljenika, dok u isto vrijeme zarobljenika vrijeđaju drugi vojnici.

Novinar Bellingcata: Vojnik sa snimke ranije se pojavio na snimci Russia Todaya

Zasad je nepoznato gdje i kad je snimka nastala. The Guardian piše kako su se pojavili izvještaji prema kojima je ruski vojnik sa snimke ranije snimljen u blizi kemijskog pogona Azot u Severodonjecku u istočnoj Ukrajini, gdje je navodno služio u čečenskoj postrojbi.

Iako The Guardian navodi da nije uspio neovisno provjeriti autentičnost snimke, ona se naveliko proširila po proruskim kanalima na društvenim mrežama. Neki ruski korisnici snimku su objavili uz riječi kojima se rugaju unakaženom zatvoreniku.

Aric Toler, novinar neovisnog istraživačkog portala Bellingcat, sugerirao je da je snimka autentična, dodajući da je ruski vojnik nosio isti prepoznatljivi crni šešir i narukvicu kao i vojnik sa snimke, te se ranije pojavio u videu koji je emitirala proruska televizija Russia Today.

Ukrajina: Identificirat ćemo ga i kazniti

Marir Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu Europu i središnju Aziju, rekla je kako je snimka "još jedan primjer totalne nebrige za ljudski život i dignitet u Ukrajini kakvu pokazuju ruske snage".

Snimku je komentirao i Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je na Twitteru objavio: "Cijeli svijet mora ovo razumjeti: Rusija je zemlja kanibala koji uživaju u mučenjima i ubojstvima. Kaos koji vlada u ratu neće pomoći ovom zločincu da izbjegne kaznu. Identificirat ćemo ga i kazniti."

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 03:59