StoryEditor
je li stvaran?

Širi se legenda o velikom heroju Ukrajine: Tko je "Duh Kijeva"?

Piše desk  /  26.02.2022., 09:49h
U vremenima rata i teškoća, priče o hrabrosti i herojstvu mogu biti od velikog značaja kako bi ljudi lakše prošli kroz teška vremena i davanje nade.

U Ukrajini, samo dva dana nakon potpune ruske invazije, jedna takva legenda o herojstvu već se pojavila za branitelje, piše Mirror.

Tko je 'Duh Kijeva'?

Duh Kijeva je borbeni pilot koji je, prema nepotvrđenim izvješćima, do sada srušio šest ruskih zrakoplova.

Internetom kruže video isječci koji navodno prikazuju Duha. Jedan poseban post precizira da je pilot oborio razne ruske zrakoplove. Nepotvrđena izvješća tvrde da su oborili dva SU-35, jedan SU-27, jedan MiG 29 i dva SU-25.

Piloti koji sruše pet aviona obično se nazivaju 'asovima' pa ako su izvješća u kojima se tvrdi da je Duh srušio šest točna, onda bi se kao takvi mogli prepoznati nakon samo jednog dana borbe.

Je li on stvaran?

Nijedan dokaz nije potvrdio da je Duh Kijeva definitivno stvaran. Ukrajinske obrambene snage međutim tvrde da je sedam ruskih lovaca oboreno u četvrtak, 25. veljače.

Čini se malo vjerojatnim da je šest od ovih sedam uništio jedan pilot s obzirom na veličinu Ukrajine i razmjere sukoba, ali također nema dokaza koji sugeriraju da su glasine lažne.

Twitter je prepun poruka podrške pilotu, stvarnom ili ne, slaveći pobjedu kao tračak nade u mračnim vremenima.

Ukrajinski veleposlanik u Europskoj uniji Mykola Tochytskyi napisao je na Twitteru: "Jedan ukrajinski pilot borbenog aviona MiG-29 postigao je šest pobjeda u jednom danu u zračnim borbama s Rusima. Dobio je nadimak 'Duh Kijeva'. Još jedan primjer spremnosti ukrajinskog naroda na otpor. Civilizirani svijet mora pomoći u zaštiti naše slobode!"

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:36