StoryEditor
ruski predsjednik

Širi se lažna vijest da je Putin doživo srčani udar

Piše desk  /  17.05.2023., 13:52h

Od početka ruske invazije na Ukrajinu objavljeno je niz izvješća u kojima se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin teško bolestan.

Analizirajući snimke i fotografije ruskog predsjednika, neki su sugerirali da možda ima neku bolest kao što je cijanoza i Raynaudova bolest. Drugi su otišli i korak dalje, navodeći da Putin ima neko ozbiljnije stanje poput Parkinsonove bolesti ili raka gušterače.

Čak je i Kirilo Budanov, šef Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, rekao u svibnju prošle godine ukrajinskom novinskom izdanju Pravda da Putin ima “nekoliko bolesti”.

“Da, možemo potvrditi ovu informaciju, Putin ima rak”, kazao je Budanov tada. “Ima nekoliko ozbiljnih bolesti, a jedna od njih je rak. Ima još nekoliko godina života.”

No, sada se na društvenim mrežama proširila lažna vijest da je Putin doživio srčani udar. Slike koje je kreirala umjetna inteligencija, a na kojima se vidi Putin na podu, brzo su postale viralne.

Ipak, treba naglasiti da je u pitanju lažna vijest, a portal The Quint otkrio je da su sporne fotografije nastale pomoću AI alata Midjourney.

Treba napomenuti da Putin ima 70 godina, radi dugo i vjerojatno je pod velikim stresom. Teško je vjerovati da će službeni izvori iz Moskve objaviti je li doista bolestan.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 21:32