StoryEditor

SIPA provjerava kandidate za Vijeće ministara BiH

Piše D  /  14.12.2019., 11:12h

Riječ je o šest kandidata iz reda hrvatskog, te pet iz reda srpskog naroda, odnosno kadrovima HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a. SIPA ima maksimalan rok od 30 dana da obavi potrebne provjere kandidata.

Međutim, cijeni se da bi se ovaj proces mogao brže okončati s obzirom da se imenovanje novog Vijeća ministara BiH prema najavama političkih lidera očekuje najkasnije do 28. prosinca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD je ranije priopćio da će njihovi članovi Staša Košarac i Vojin Mitrović, biti ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno, prometa i komunikacija.

Treće ministarsko mjesto za kadar iz Republike Srpske, iz reda “ostalih”, dobio je DNS za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Predsjedništvo te partije je izabralo Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, ali je sada u igri i Mlađan Božović kojeg je Tegeltiji predložio potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Tegeltija je jučer potvrdio da je i tog kandidata naknadno poslao na provjeru u SIP i SIPA-u.

Kada je riječ o zamjenicima ministara iz RS, za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

HDZ je dostavio svoju listu na kojoj je Vjekoslav Bevanda koji ostaje na čelu Ministrstva financija i trezora, kao i Josip Grubeša u Ministarstvu pravde. Ankica Gudeljević predložena je za ministricu civilnih poslova. Josip Brkić, Mijo Krešić i Ljiljana Lovrić predloženi su za zamjenika ministara vanjskih poslova, odbrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tegetlija je izjavio da će kandidate iz SDA, DF-a i SBB na provjeru u SIP i SIPA-i poslati u ponedjeljak.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:49