Article_Top_970x250

SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH, istražuje se prodaja oružja

Po naredbi Suda BiH

SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH, istražuje se prodaja oružja

ožu 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ilustracija

Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580 KM, navedeno je u priopćenju SIPA-e

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u razdoblju od 22.3. 2010. godine do 22.10. 2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske", navedeno je iz SIPA-e.

Kako navode, osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske.

"Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580 KM", navedeno je u priopćenju SIPA-e.

O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno s prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba