StoryEditor
akcija "Trik"

SIPA pretresa Bosnalijek, na meti direktor Nedim Uzunović: Organizirani kriminal i pranje novca?

Piše Desk  /  06.12.2021., 10:21h
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu akcije kodnog naziva "Trik" ušli su jutros u prostorije farmaceutske tvrtke Bosnalijek, a na meti inspektora je i direktor tvrtke Nedim Uzunović.

Službenici SIPA-e pretresaju sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu, a kako je kazano portalu Klix.ba iz ove državne agencije, istraga se vrši zbog tri fizičke i četiri pravne osobe, piše Klix.

"Oni se dovode u vezu s organiziranim kriminalom, pranjem novca i zloupotrebom položaja", kazali su iz SIPA-e.

Kako saznaje Klix, sporna je privatizacija Bosnalijeka koja je vršena ruskim kapitalom preko offshore kompanija.

Kako je potvrđeno Klixu direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović kasnije će biti proveden do prostorija SIPA-e gdje će dati izjavu istražiteljima.

Kako im je kazala Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e, akcija se radi uz odobrenje Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

"Istraga se vrši zbog tri fizičke i četiri pravne osobe zbog sumnji na organizirani kriminal, pranje novca i zloupotrebe položaja", kazala je Miovčić.

IZ SIPA-e su priopćili kako u operativnoj akcija "Trik" policijski službenici SIPA-e vrše pretrese na više lokacija koje koriste pravna lica i fizička lica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

"Pretresi se vrše po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva  Bosne i Hercegovine u suradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko- neretvanske županije", kazali su iz SIPA-e.

Sva potencijalna kaznena djela povezana su s odredbama Krivičnog zakona BiH.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 19:32