StoryEditor

SIP-u vraćeno preko 13 tisuća neuručenih glasačkih pošiljki, najviše iz Hrvatske i Srbije

Piše D  /  28.11.2020., 07:11h

Posebno je zanimljivo, kako saznaje portal Klix.ba, da je broj neuručenih poštanskih pošiljki s glasačkim listićima iz dijaspore veći od 13.500. Velika većina otpada na susjedne zemlje, od toga čak skoro šest tisuća na Srbiju, a blizu tri tisuće na Hrvatsku.

Slijedi Austrija s 889, Slovenija 696, Švicarska 664, najmanje vraćenih pošiljki je iz SAD-a i Velike Britanije i to samo po jedna.

Kako je za portal kazao Ahmet Šantić, član SIP-a, moguće je da ovakav omjer proizašao iz objavljenih listi prijavljenih glasača iz dijaspore, kao i upozorenja na potencijalne neregularnosti.

Poznat je i broj naših građana iz inostranstva koji je iskoristio svoje biračko pravo. Ukupan broj dostavljenih uručenih kuverti u Glavni centar za brojanje je 65.021. Sve one sada idu u proces verificiranje te će se tretirati narednim odlukama SIP-a koje će utvrditi broj važećih glasova iz inozemstva.

Zanimljivo je da se za glasanje iz inozemstva prijavilo oko 102 tisuće naših građana, svima njima poslane su glasačke pošiljke, a što se dogodilo sa skoro 22 tisuće pošiljki može se samo nagađati.

Glasanje iz dijaspore posebno je problematizirano u mjesecima koji su prethodili izborima, a naglasak je stavljan na glasanje za specifične lokalne sredine kao što su Srebrenica, Stolac te Mostar koji se tek očekuje.

U nekim zemljama kuverte s glasačkim listićima dolazile su danima poslije izbora.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:52