StoryEditor

SIP radi pomutnju dok traži više novca za izbore

Piše desk  /  01.06.2024., 10:04h

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH donijelo je odluku kojom je sporni listić Partije demokratskog progresa (PDP) na posrednim izborima za izaslanike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH proglašen ispravnim. Odluka je donesena unatoč izdvojenim mišljenjima člana SIP-a Vlade Rogića i predsjednice povjerenstva Irene Hadžiabdić.

"Zapravo se mi ovom odlukom vraćamo potpuno na meritornu odlučenu stvar pred Sudom BiH i obrazloženje ove odluke je identično obrazloženju od 21. studenog 2022. Mi zapravo ovdje raspravljamo i branimo odluku o kojoj je sud već meritorno odlučio i koja uopće nije bila predmet apelacije," rekla je Hadžiabdićm, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Član SIP-a Vlado Rogić izjavio je da je u svim dosadašnjim slučajevima glasao da je listić nevažeći i da će tako glasati i dalje, na temelju iskustva od preko 25 godina u izbornom procesu i iščitavajući propise koji reguliraju područje izbora.

S ovom odlukom SNSD bi mogao izgubiti jednog izaslanika u državnom Domu naroda, dok bi PDP dobio jednog, što bi dodatno zakompliciralo političku situaciju. Iz SNSD-a su najavili žalbu, dok hrvatski predstavnici u vlasti smatraju da je rad ovog saziva SIP-a vrlo neozbiljan.

"Trenutni saziv Središnjeg izbornog povjerenstva u svom najvećem dijelu je politički pristran i politički ovisan, ali i nekompetentan. Da je tome tako govore i dva zadnja izborna ciklusa koje smo skupa s njima imali gdje je bilo niz nepravilnosti i problema na koje nije bilo kvalitetnog odgovora. Ovo što je jučer doneseno za listić i Dom naroda je pomalo neozbiljno," rekao je zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Predrag Kožul za RTV HB.

Kožul također ne vjeruje da će ova odluka SIP-a dodatno zakomplicirati političku situaciju koja je već sada duboko krizna.

"Na razini BiH ta politička kriza je toliko duboka, toliko snažna gdje se ponovno otvaraju nova žarišta da teško nešto novo može u značajnoj mjeri još dodatno destabilizirati. U svakom slučaju oko ove odluke SIP-a i eventualne implementacije bit će još, bojim se, problema," kazao je Kožul za.

Poznato je i da na razini države još uvijek nije usvojen Proračun, a SIP je zatražio dodatna sredstva za izbore. Srđan Amidžić, ministar financija i trezora BiH, kazao je prije par dana da SIP počinje pisati proračun na način koji dovodi u pitanje funkcioniranje svih drugih proračunskih korisnika.

"Rekao bih da i Središnje izborno povjerenstvo na temelju jedne relativno nejasne odluke Visokog predstavnika lovi u mutnom što se tiče potrebnih financijskih zahtjeva. Što se tiče financijskih sredstava smatram kako ovi izbori nisu nimalo drugačiji od dosadašnjih bez obzira što se oni provode na temelju nametnutog Izbornog zakona koji ima nešto novih detalja," dodao je Kožul.

Očekuje se da će trenutni saziv SIP-a provesti i predstojeće lokalne izbore, dok se rasprave o njihovoj eventualnoj smjeni nastavljaju među vladajućim koalicijama i opozicijskim strankama.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 03:40