StoryEditor
izbori u bih

SIP ponovo priznalo ‘sporni listić‘ za Dom naroda BiH iz RS-a, žrijeb je opet u igri

Piše desk  /  22.12.2022., 12:51h

Središnje izborno povjerenstvo ponovo je donijelo odluku o tome da prizna "sporni listić" za PDP iz Narodne skupštine RS-a, a na posrednim izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Na odluku je moguće uputiti ponovno žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, ukoliko Sud ne obori presudu žrijeb će odlučiti da li će SNSD imati četiri ili opozicija iz RS-a dva delegata u Domu naroda BiH

SIP BiH je na 100. sjednici raspravljala vezano za izbor delegata u Dom naroda iz entiteta Republike Srpske i odluku Apelacionog suda da se odluka o priznavanju "spornog glasa" za PDP vrati SIP-u na ponovno odlučivanje.

Za odluku da se listić prizna, glasalo je četiri člana SIP-a, a tri člana Irena Hadžiabdić Vlado Rogić i Vanja Bjelica-Prutina su glasali protiv. Za razliku od prvog glasanja, Bjelica-Prutina je promijenila svoje izjašnjavanje.

Hadžiabdić je kazala da ne može podržati odluku, ni prijedlog ni dispozitiv ni obrazloženje, a vezano da je sporni listić važeći. Rekla je i da se Sud BiH očitovao po žalbi, poništio odluku i vratio na ponovno odlučivanje.

Vlado Rogić je podržao stav Hadžiabdić i kazao da misli da se došlo do kritične točke hoće li SIP poštivati odluku Suda ili izbjegavati.

"Ja mislim da ovdje dolazimo do kritične točke za SIP , hoćemo li mi u ovoj instituciji poštovati odluke Suda BiH, točnije apelacijskog odjeljnja Suda BiH ili nećemo. Mislim da kada to u svome političkom smislu koriste stranke pa se ne slažu sa odlukama Suda BiH, mogu razumjeti jer je to stranački interes i izborna kampanja, ako SIP ne poštuje odluke suda to za ovu instituciju postaje vrlo opasno", rekao je Rogić.

Rogić kaže ako se uđe u analizu rješenja suda, da je sud iako je poništio samo odluku, dao upute i smjernice kako SIP treba riješiti ove slučajeve.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:52