StoryEditor

SIP BiH: Za lokalne izbore u BiH se prijavilo čak 135 stranaka

Piše D  /  08.07.2020., 02:07h

U petak 3.7.2020. godine u 16:00 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2020. godine.

U navedenom roku Središnje izborno povjerenstvo BiH je primilo 587 prijava političkih subjekata za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2020. godine i to:

- Neovisni kandidati (nacionalne manjine) 47
- Grupe građana 20
- Udruženja građana 2
- Neovisni kandidati 383
- Političke stranke 135

Kako se navodi, u navedeni broj nisu ušle prijave pristigle u SIP BiH putem pošte, izvan roka.

"Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web stranici SIP-a BiH a nakon što ga odobri SIP BiH. SIP BiH će u skladu s ranije utvrđenim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se stječu uvjeti za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi neovisnih kandidata", priopćeno je iz SIP-a.

Imajući u vidu činjenicu da financijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana SIP BiH navodi kako ulaže maksimalne napore da, u kapacitetima kojima raspolaže, izborni proces ne bude ugrožen i prekinut.

Izbori bi se trebali održati 15. studenog, a na taj datum su pomjereni s listopada s obzirom na problem manjka financijskih sredstava koji bi uskoro trebao biti riješen usvajanjem državnog proračuna.

Ipak, postoji opcija da se oni opet pomjere na sredinu prosinca 2020. godine.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:47