Article_Top_970x250

SIP BiH: Za lokalne izbore u BiH se prijavilo čak 135 stranaka

istekao rok za prijavu

SIP BiH: Za lokalne izbore u BiH se prijavilo čak 135 stranaka

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Za Lokalne izbore 2020. godine Središnjem izbornom povjerenstvu prijavilo se 587 političkih subjekata od čega je 135 političkih stranaka, priopćeno je iz SIP-a.

U petak 3.7.2020. godine u 16:00 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2020. godine.

U navedenom roku Središnje izborno povjerenstvo BiH je primilo 587 prijava političkih subjekata za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2020. godine i to:

- Neovisni kandidati (nacionalne manjine) 47
- Grupe građana 20
- Udruženja građana 2
- Neovisni kandidati 383
- Političke stranke 135

Kako se navodi, u navedeni broj nisu ušle prijave pristigle u SIP BiH putem pošte, izvan roka.

"Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web stranici SIP-a BiH a nakon što ga odobri SIP BiH. SIP BiH će u skladu s ranije utvrđenim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se stječu uvjeti za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi neovisnih kandidata", priopćeno je iz SIP-a.

Imajući u vidu činjenicu da financijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana SIP BiH navodi kako ulaže maksimalne napore da, u kapacitetima kojima raspolaže, izborni proces ne bude ugrožen i prekinut.

Izbori bi se trebali održati 15. studenog, a na taj datum su pomjereni s listopada s obzirom na problem manjka financijskih sredstava koji bi uskoro trebao biti riješen usvajanjem državnog proračuna.

Ipak, postoji opcija da se oni opet pomjere na sredinu prosinca 2020. godine.

Dnevnik.ba