StoryEditor

SIP BiH: Ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH

Piše D  /  03.07.2020., 04:07h

U priopćenju se navodi da je nepoštivanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na osiguranje financijskih sredstava za izbore dovelo do odgađanja održavanja Lokalnih izbora sa 4.  listopada na 15. studeni ove godine.

Dodaje se da je situacija i sada nepromijenjena. Financijska sredstva još uvijek nisu osigurana.

Iz SIP-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena u pitanje. Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. srpnja do 17. kolovoza ove godine.

- Tiskanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebala je početi sutra, 4. srpnja, ali zbog činjenice da financijska sredstva nisu osigurana ta aktivnost neće biti realizirana na vrijeme. Eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može utjecati na točnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska - navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

Na ovaj način SIP BiH informira javnost „da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH“.

- Pozivamo još jednom nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju financijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH - priopćeno je iz SIP-a BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:33