StoryEditor

SIP BiH odlučio: Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju

Piše D  /  21.01.2021., 01:01h

Članovi SIP-a su sa šest glasova "za" i jednim "protiv" izglasali da se ponište izbori na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za razinu načelnika i Skupštine općine Srebrenica,  javlja Klix.ba.

Utvrđeno je da je tijekom glasanja u Srebrenici bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata...

Sve navedene nepravilnosti, i brojne druge, bile su dovoljan razlog članovima SIP-a da donesu odluku da se ponovi glasanje na većini biračkih mjesta, 28 od 29, što će dovesti u pitanje izbor Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice.

Vanja Bjelica-Prutina, članica SIP-a, izjavila je da će podržati prijedlog poništenja izbora u Srebrenici bez obzira na to što je bila izložena posebnim pritiscima, još od kada je podržala odluku da se utvrdi stanje u Srebrenici.

"Bila pod pritiskom ili ne, djelovat ću u okviru zakona sve dok sjedim ovdje. Neću pružati alibi nikome tko je prekršio odredbe zakona. Bilo je dosta nestrpljenja, ali proveden je poseban, složen dokazni postupak", rekla je Bjelica-Prutina.

Članovi SIP-a su sa šest glasova "za" i jednim "protiv" izglasali da se ponište izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za razinu gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

Irena Hadžiabdić, članica SIP-a, objasnila je da je proces u Doboju potpuno drukčije tekao nego u Srebrenici, navodeći da je u toj lokalnoj jedinici bio problematičan netransparentan proces, što je uz ostalo utvrđeno i uvidom u zapisnike.

"Problematičan aspekt je i sam odziv, on je na nekim mjestima potpuno visok, s potpuno nerealnim protokom birača. Nitko me ne može uvjeriti da je do 11 sati mogao biti postignut rekord od 370 izašlih birača", kazala je Hadžiabdić.

Vlado Rogić, član SIP-a, izjavio je uključivši se telefonski na sjednicu da neće podržati prijedlog da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, navodeći da se ne mogu tako lako donositi odluke pod pritiskom određenih medija.

"Protiv sam ponavljanja izbora u Srebrenici i Doboju. Pojedinci koji su povrijedili zakon trebaju odgovarati, ali ne bi trebalo da zbog toga donosimo tako lako odluke o ponavljanju izbora", istaknuo je Rogić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:20