StoryEditor

SIP BiH kaznio 32 stranke zbog kršenja zakona o financiranju

Piše D  /  13.06.2020., 02:06h

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na osnovi Izvještaja o izvršenoj reviziji financijskih izvještaja političkih stranaka za 2017. godinu, zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o financiranju stranaka, novčano kaznila njih 32, piše federalna.ba.

Stranke novac nisu namjenski trošile, donacije nisu prijavljene. Adekvatnog zakonskog mehanizma da se ovo spriječi nema.

Nitko nema potpunu sliku koliko stranke dobiju novca, od koga, na koji način i na što sve potroše. Ono što se zna jest da svake godine dobiju više od 18 milijuna maraka proračunskog novca, no sporno je kako ga utroše.

Tijekom 2017. godine utvrđeno je da su 32 stranke prekršile zakon o financiranju i kažnjene su, između ostalih:

  • Narodni demokratski pokret (NDP) - 87.000 KM
  • Stranka demokratske akcije (SDA) - 11.500 KM
  • Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) - 8.500 KM
  • Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) - 7.500 KM
  • Demokratska fronta (DF) - 6.500 KM
  • Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - 5.500 KM
  • Srpska demokratska stranka (SDS) - 5.000 KМ
  • Savez za bolju budućnost (SBB) - 3.100 KM

Do danas većina kazni nije plaćena. Kažnjeni su jer novac nisu uplaćivali u humanitarne svrhe, nisu ga koristili za ostvarivanje stranačkih programa, nisu evidentirali donacije ili ih nisu uplaćivali na račun.

"Stvarno je s te strane apsurdno da po nekoliko milijuna dobiju iz proračuna, a da im je problem nekoliko tisuća, ili desetak tisuća, platiti za sankcije, koje su beznačajne u odnosu na ono što dobiju iz proračuna i za različite svrhe", kazala je Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH.

Prema istraživanju TI, stranke dugovanja imaju i prema javnim poduzećima, dobavljačima, ne plaćaju čak ni račune.

Neodgovorno ponašanje političara rezultat je nepostojanja sankcija. Scenarij se ponavlja, kazni nema, ni pravosudnih, ali ni od građana.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 08:10