StoryEditor
jablanica

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Piše desk  /  28.09.2022., 15:13h

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) izreklo je prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestima, i to po 4.000 KM za SNSD i SDA te 1.000 KM kazne za Ademira Alibašića kojem je zabranjen rad na biračkom mjestu na period od četiri godine, prenosi BHRT.

U prijavi koju je SIP dobio od nevladine organizacije Koalicija "Pod lupom", a koja se odnosi na birački odbor u biračkom mjestu u Jablanici, navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora.

"Utvrđeno je da je prihvatio dužnost člana biračkog odbora ispred SNSD-a, u tom momentu je bio član SDA. Stekli su se uvjeti da je riječ o trgovini biračkim mjestima tako da je SNSD, koji nema ni općinske odbore u Jablanici niti kandidate, ali se prijavio za člana biračkog odbora po osnovu kandidature za člana Predsjedništva, dozvolio ovom kandidatu ispred SDA da bude u njihovo ime član biračkog odbora", rečeno je na jučerašnjoj sjednici SIP-a.

Donesena je odluka da je SNSD, s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebila zakonsko pravo na sudjelovanje u radu biračkog odbora, čime je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

"Izriče se kazna od 4.000 KM za SNSD, 4.000 KM za SDA, a Ademiru Alibašiću, predsjedniku biračkog odbora 1.000 KM i zabrana angažiranja za rad na biračkom mjestu četiri godine", navedeno je na sjednici SIP-a koji je naložio da se imenuje netko drugi u birački odbor na prijedlog Općinske izborne komisije Jablanica.

Dnevnik.ba

24. studeni 2022 19:46