StoryEditor
smrtna kazna

Singapur pogubio svog državljanina zbog trgovine više od kilograma kanabisa

Piše desk  /  26.04.2023., 08:07h

Singapur je u srijedu pogubio čovjeka osuđenog za trgovinu drogom, rekao je predstavnik njegove obitelji, uprkos molbama njegovih rođaka i aktivista za pomilovanje.

Tangaraju Supiah, 46, osuđen je za omogućavanje trgovine više od kilograma kanabisa 2013. godine, što je dvostruko više od praga za smrtnu kaznu u gradu-državi, koji je poznat po svojim strogim zakonima o narkoticima.

Kokila Annamalai, aktivistica za ljudska prava iz Singapura koja predstavlja obitelj, potvrdila je da je Suppiah pogubljen vješanjem nakon što je predsjednik odbio molbe za pomilovanje uoči pogubljenja.

Vlada Singapura nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Britanski milijarder Richard Branson, poznati protivnik smrtne kazne, rekao je da presuda Suppiahu nije zadovoljila standarde za kaznenu osudu jer se nije nalazio na istoj lokaciji gdje je bila droga kada je uhićen.

Vlada je u odgovoru rekla da Branson plasira neistine i ne poštuje njihov pravosudni sustav, dodajući da su njeni sudovi proveli više od tri godine ispitujući slučaj i da je Bransonova tvrdnja "očigledno neistinita".

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava također je pozvao Singapur da ne sprovede pogubljenje i da "usvoji formalni moratorijum na pogubljenja za kaznena djela povezana s drogom".

Singapur je prošle godine pogubio 11 ljudi i poručuje da je smrtna kazna efikasno sredstvo odvraćanja od droge i da većina stanovnika podržava tu politiku.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:41