StoryEditor
Čim napuste bih

SINDROM BIVŠEG VISOKOG PREDSTAVNIKA Čovjek koji nas je uvjeravao u "europski put", sada govori da bi se BiH mogla raspasti

Piše desk  /  13.11.2021., 09:54h
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj zemlji Valentin Inzko u intervju za austrijski Die Presse govorio je stanju u Bosni i Hercegovini, te iznio bojazan što se sve može desiti.

U dužem razgovoru Inzko je pričao o novim ratnim strahovima, prijetnjama secesijom od strane MIlorada Dodika te uspjesima i neuspjesima međunarodne zajednice čije je bio dio.

Odgovarao je i na pitanje novinara o izjavi novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se Bosna i Hercegovina može raspasti, prenosi Klix.

"U potpunosti dijelim ocjenu Christiana Schmidta. Opisao je trend, ako se ovako nastavi, moglo bi doći do toga. To bi također moglo potkopati Dejtonski sporazum, kojim je uspostavljen mirovni poredak u Bosni i Hercegovini 1995. godine", kaže on.

Član državnog Predsjedništva Milorad Dodik nedavno je pojačao prijetnje da bi se jedan dio BiH, Republika Srpska, mogao odvojiti, navodi bečki listi.

"Međunarodna zajednica to uglavnom relativizira. Dodik samo priča i prijeti, ali sada poduzima konkretne mjere. Već je odlučeno da se povuče iz državne agencije za lijekove. Dodik je najavio izlazak iz VSTV-a, OSA-e, UIO, da spomenemo samo nekoliko najava. Iznad svega, međutim, želi osnovati svoju vojsku Republiku Srpsku. Tada bi zemlja imala dvije vojske sa svim njihovim posljedicama. Međunarodna zajednica je nakon 1995. bila neizmjerno uspješna, a stvaranje zajedničke vojske nakon krvavog rata kada su postojale tri vojske vjerojatno je bio njezin najveći uspjeh. Dodik je pristao na ono što sada rado negira", kaže Inzko.

Inzko je na funkciji visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH proveo 12 godina, a mandat je okončao nametanjem zakonske zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:13