Article_Top_970x250

Sindikati zdravstva zadovoljni nakon sastanka s Vladom HNŽ-a

pregovori će uroditi plodom?

Sindikati zdravstva zadovoljni nakon sastanka s Vladom HNŽ-a

sij 28, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivica Anić kazao je da je zadovoljan sastankom s predsjednikom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenkom Hercegom i ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goranom Opsenicom, te je dodao kako se nada da će pregovori s predstavnicima županijske vlade uroditi plodom.

- Ovo je prvi put da smo održali neslužbene razgovore u kojima smo se dotakli problema koji su nastali i svega ostaloga, i mogu reći da sam zaista zadovoljan. Nismo dobili nikakva obećanja, ali smo se složili da što prije sjednemo za pregovarački stol - kazao je Anić.

Naglasio je kako početak pregovora ovisi o federalnom ministru rada od kojeg je Vlada HNŽ-a zatražila mišljenje tko može biti u pregovaračkom timu.

- Sve ovo bi bilo brže da smo se ranije sastali, sjeli, stavili otvorene karte na stol i ljudski popričali, jer čim nešto poput toga uradite, to odmah urodi plodom. Vlada HNŽ-a čeka odgovor Federalnog ministarstva rada, o tome ovisi početak pregovora, a mi se nadamo kako će se ova dva tima napokon sastati i riješiti naše nedoumice, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora na obostrano zadovoljstvo i sindikata i Vlade HNŽ-a - istaknuo je Anić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je kako je pred njima i dalje dug i trnovit put.

- Vidjet ćemo što će Vlada ponuditi i što će pregovarački timovi dogovoriti. Nitko ne smije utjecati na pregovarački tim sindikata i mislim da će on u najboljem sastavu ući u Vladu, zaštiti sindikat i ispregovarati sva prava naših članova. Dug je put, ovo je prvi korak, koji smo mi inicirali, bit ćemo i dalje suzdržani, ali nadamo se boljem - kazao je Vuković.

On je dodao kako se štrajk zdravstvenih djelatnika nastavlja te da će trajati, kako je i ranije više puta rečeno, do potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Oko dvije tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva, prenosi Fena.

Dnevnik.ba