Article_Top_970x250

Sindikati zdravstva od ponedjeljka sa šatorima pred zgradom Vlade HNŽ-a

traže smjenu opsenice i vujice

Sindikati zdravstva od ponedjeljka sa šatorima pred zgradom Vlade HNŽ-a

sij 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Sindikati zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozvali su u petak premjera Nevenka Hercega da smjeni ministara zdravstva Gorana Opsenicu i njegova pomoćnika Antonija Vujicu, jer ih smatraju za najveće krivce što dosad nije potpisan kolektivni ugovor.  

- U ovom trenutku 2.600 zdravstvenih radnik HNŽ-a identificiralo je tri osobe koje su direktno odgovorne što do sada kolektivni ugovor nije potpisan, a to su premjer Nevenko Herceg, resorni ministar zdravstva Goran Opsenica i pomoćnik ministra Antonio Vujica - izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković.

Dodao je da, ako premjer Herceg kaže da on nije u ovom timu i da je problem s resornim ministrom i njegovim pomoćnikom, neka onda odmah smjeni njih dvojicu, jer su, kako kaže Vuković, oni "najveći krivci i prave te pravne zavrzlame i marifetluke tako da odulje postupak pregovaranja".

Vuković je kazao kako neće odustati od štrajka i pritom najavio kako će od ponedjeljka postaviti šatore ispred zgrade Vlade HNŽ-a i ostati tu dok se njihova pitanja ne riješe.

- Od ponedjeljka dolazimo opet pred Vladu HNŽ-a ovdje ćemo postaviti šatore, postavit ćemo vreće za spavanje i ostajemo ovdje dok se ova situacija ne riješi - poručio je Vuković.

Pomoćnik ministra zdravstva HNŽ-a Antonio Vujica medijima je izjavio kako sastav pregovaračkog tima koji je ponudio Sindikat  SKB-a Mostar ne odražava reprezentativnost tog sindikata.

- Radi se o sastavu dva odvjetnika, jednog člana reprezentativnog sindikata i dva člana predsjednika i potpredsjednika nereprezentativnog sindikata. Naime, reprezentativni sindikat je Sindikat SKB-a Mostar, dok je nereprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika zdravstva. Zakon nalaže reprezentativni sindikat i točka i nema dalje - kazao je Vujica.

Istaknuo je i to kako se u medijima pogrešno predstavlja broj članova sindikata te naveo kako Sindikat SKB-a Mostar broji 1147 članova, a Nezavisni sindikat djelatnika u zdravstvu HNŽ-a 1048.

- Što znači u ukupnom zbroju radi se o 2195 članova, a u medijima se ponavlja cifra o 2600 članova sindikata - istaknuo je Vujica.

Vujica je kazao kako je u svim normalnim demokratskim sustavima štrajk pravo, ali kako je red da se u vrijeme pregovaranja ne štrajka jer je štrajk, kako je naveo, u tom slučaju vrsta pritiska.

- Prijetnja štrajkom je nešto drugo, ali sam štrajk je vrsta pritiska i u najmanju ruku nije korektno i kulturno štrajkati za vrijeme pregovora - istaknuo je Vujica.

Što se tiče zakonitosti štrajka Vujica navodi kako još nije donesen pravorijek.

Dnevnik.ba