StoryEditor

Sindikati u SBŽ-u nezadovoljni predloženim iznosom za povećanje osnovica

Piše D  /  18.12.2018., 11:12h

Predstavnici osam sindikata uposlenih u osnovnim i srednjim školama, organima uprave, MUP-a i pravosuđa, upozorili su da je u Prijedlog proračuna za 2019. godinu, Vlada SBŽ-a planirala uvećanje osnovice s 265 maraka na 270 maraka te da to ne odgovara porastu troškova života.

- Jučer smo pregovaračkom timu Vlade rekli da tražimo osnovicu za obračun plaće od 275 maraka, a kasnije bi, nakon šest mjeseci, krenuli s rebalansom da vidimo kakav je priliv sredstava. Ako on bude dovoljan, da se onda ide na dogovor za novo povećanje. Ukoliko ne dođe do toga, imat će nezadovoljstvo svih proračunskih korisnika i mislim da ćemo imati i prosvjede, te ostale mjere koje su sindikatima na raspolaganju - kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Samostalnog sindikata policije i uposlenika MUP-a SBŽ-a Dragan Škulj, prenosi Fena.

Predsjednica Sindikata županijskih organa uprave Refija Kulašin istaknula je da sindikati nisu konzultirani pri utvrđivanju proračuna za iduću godinu, te je pozvala zastupnike u Skupštini SBŽ-a da na sjednici, zakazanoj u petak, ulože amandmane na prijedlog proračuna.

- Mi ne tražimo enormno visoku osnovicu, nego da se za oko 5.300 uposlenih osigura minimalno uvećanje te da se bar približimo uposlenicima u općinama i drugim županijama. Sadašnjih pet maraka, koje predlaže Vlada, zaista je minorno i nedovoljno za minimum socijalnog statusa uposlenika i odgovor na veliki porast troškova života - kazala je Kulašin.

Predsjednik Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBŽ-a Muhamed Pajić upozorio je kako plaća nastavnika u osnovnoj školi iznosi 956 maraka te da je to neprihvatljivo.

- Ako netko, tko radi tako odgovoran posao s djecom i roditeljima, nije dobacio ni do 1.000 maraka, o čemu onda pričamo. Nije bilo demokratskog pristupa, niti je bila javna rasprava, nego su sjeli i napravili proračun kako oni žele, bez sagledavanja stvarnih potreba - istaknuo je Pajić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:04