StoryEditor
mostar

Sindikati pozivaju zastupnike Skupštine HNŽ-a da inzistiraju na povećanju proračuna

Piše fena  /  22.12.2023., 16:43h

Predstavnici Koordinacije sindikata proračunskih korisnika HNŽ-a pozvali su u petak, uoči sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), zastupnike da inzistiraju na povećanju županijskog proračuna za 2024. godinu te da u njemu predvide sredstva za povećanje plaća i isplatu jednokratne novčane pomoći.

- Proračunskim korisnicima nije jasno kako to da je predviđeni proračun za 2024. godinu 20 milijuna manji nego je bio za prošlu godinu. Zbog smanjenja proračuna ne možemo se nadati jednokratnoj novčanoj pomoći niti povećanju osnovice za obračun plaća - izjavio je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević.

Kazao je kako proračunski korisnici ne vjeruju da nema novaca te da su mišljenja kako će proračun za 2024. premašiti onaj koji je bio u 2023. godini.

- Pozivamo članove Skupštine da ne podrže previđeni proračun za 2024. godinu nego da se on uveća u onom iznosu koji je potreban za povećanje osnovice plaća proračunskih korisnika HNŽ-a koja je pala ispod zakonskog minimuma, te da se isplati jednokratna pomoći barem u visini jedne prosječne plaće - poručio je Miličević.

S druge strane, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Džafer Alić kazao je da Skupština danas ne raspravlja o županijskom proračunu te da će na zahtjev sindikata proračunskih korisnika Kolegij odgovoriti kada to bude tema, što bi moglo biti već idućeg tjedna.

- Mi smo prepustili taj dio pregovora premijeru i ministru financija u Vladi HNŽ-a, iako se tu ne radi o odvojenim mišljenjima. Usuglasili smo stavove da se sagledaju realne mogućnosti u proračunu. To će svakako prosteći iz analize za sljedeći proračun za 2024. Smatram da se tako i sindikati trebaju postaviti ukoliko ima realnih mogućnosti - komentirao je Alić zahtjeve sindikata.

On je poručio da se prvenstveno mora razmišljati o stabilnosti proračuna, a „onda u nekoj daljnjoj budućnosti izlaziti u susret sindikalnim zahtjevima i planirati povećanje plaća“.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 09:12