Article_Top_970x250

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili štrajk

zbog vlade fbih

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili štrajk

lis 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Sindikati BH Telecoma i HT Mostar najavili su da će organizirati štrajk zbog odbijanja Vlade FBiH da produži Granski kolektivni ugovor (GKU) za područje telekomunikacija u FBiH.

Navedeno je kako je raniji granski kolektivni ugovor istekao 9. srpnja 2020., te su od tog datuma na snazi produžene mjere primjene odredbi GKU koje istječu 9. listopada 2020.

Nakon tog datuma radnici u te dvije tvrtke će ostati bez zaštite koju im daje Granski kolektivni ugovor, te se time otvara mogućnost da Uprave tvrtki svojim odlukama kroz Pravilnike o radu samostalno odlučuju o pravima radnika.

Iz sindikata ističu kako neusvajanjem Odluke o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, predstavnici Vlade FBiH žele dovesti do prestanka važenja i primjene postojećeg Granskog kolektivnog ugovora, te na taj način dovesti u neizvjesnost oko 5.000 radnika u tim poduzećima i uskratiti im mogućnost da kroz granski kolektivni ugovor imaju zaštitu kao kolege iz ostalih javnih poduzeća.

Posebno zabrinjavajućom smatraju činjenicu da je u ranijim mjesecima Vlada FBiH produžila važenje granskih kolektivnih ugovora za sve oblasti u okviru svoje nadležnosti (javna uprava, elektroenergetika, poštanski promet, oblast rudarstva, policija, zdravstvo, željeznički promet), ali "uporno odugovlači zaključenje GKU za radnike dvije spomenute tvrtke", priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Dnevnik.ba