StoryEditor
hunter biden

Sin Joea Bidena proglašen krivim po svim točkama optužnice

Piše desk  /  12.06.2024., 09:34h

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak je proglašen krivim zbog laganja o uporabi droga kako bi ilegalno kupio oružje.

Porota saveznog suda u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, proglasila ga je krivim po sve tri točke optužnice, čime je Hunter Biden postao prvo dijete aktualnog predsjednika SAD-a koje je osuđeno za zločin. Presuda porote od 12 članova mora biti jednoglasna po svakoj točki.

Slučaj Hunter Biden pokrenuo je David Weiss, posebni tužitelj Ministarstva pravosuđa SAD-a, kojeg je imenovao Trump. Weiss je također optužio Huntera Bidena za tri kaznena djela i šest prekršajnih poreznih prekršaja u Kaliforniji, navodeći da nije platio 1,4 milijuna dolara poreza između 2016. i 2019. dok je trošio milijune na drogu, egzotične automobile i druge skupe stvari.

Hunter Biden izjasnio se nevinim po tim optužbama. Suđenje je zakazano za 5. rujna u Los Angelesu. Suđenje u Delawareu uključivalo je svjedočenje bivše supruge, bivše djevojke i šogorice Huntera Bidena, koje su iz prve ruke ispričale njegovu rastuću ovisnost u tjednima prije i nakon što je kupio oružje u listopadu 2018.

Tužitelji su također pokazali tekstualne poruke, fotografije i bankovne zapise za koje su rekli da pokazuju da je Biden bio ovisan o drogi kada je kupio pištolj i svjesno prekršio zakon odgovarajući "ne" na to da je korisnik droga na državnom obrascu za provjeru. Bidenovi odvjetnici nastojali su dokazati da se nije drogirao kada je kupio pištolj.

Također su htjeli dokazati kako nije imao namjeru prevariti jer se nije smatrao ovisnikom kada je ispunjavao obrazac. Obrana je pozvala kći Huntera Bidena, Naomi Biden, koja je svjedočila da se činilo da je njezin otac dobro kad ga je vidjela neposredno prije i nakon što je kupio pištolj.

Smjernice za odmjeravanje kazne za optužbe protiv Bidena povezane s oružjem su od 15 do 21 mjeseci, ali pravni stručnjaci kažu da optuženici u sličnim slučajevima često dobivaju kraće kazne i manje je vjerojatno da će biti zatvoreni ako se pridržavaju uvjeta puštanja na slobodu prije suđenja.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 05:36